Читај ми!

"Дај ми реч да је насликам" - више од конкурса за шабачку децу и њихове родитеље

Конкурс "Дај ми реч да је насликам" је, уз подршку Министарства просвете, први пут за децу са сметњама у развоју расписала школа "Свети Сава" у Шапцу. Ликовни конкурс је намењен деци која похађају специјалне и редовне школе у Србији.

Промоција читања и ликовног изражавања наше деце која су можда талентована, а нису вербална много нам значи, кажу родитељи ученика ОШ "Свети Сава" у Шапцу која први пут учествују на ликовном конкурсу.

Од пре две године школа има и библиотеку, лепо место сусрета за љубитеље књига, Дуњу и Милана.

"Дуња је учлањена у библиотеку и у библиотечку секцију, јуче смо ишли у градску библиотеку са наставницом Александром и Дуња је одушевљена, узела је књигу да чита", рекла је Милица Перић, Дуњина мајка.

Србица Јовановић, Миланова мајка каже да он не зна то изразити речима, али осећања се могу видети на његовом лицу, види се његова промена расположења, чак је и наставница приметила да је био срећан.

"Већ се сада виде резултати да му је говор бољи да је стабилнији и види се напредак", указала је Миланова мајка.

На ликовном конкурсу могу да учествују сва деца која се образују по индивидуалном образовном плану у основним и у средњим школама, широм Србије, укључујући и предшколце до шест година.

Александра Вуковић-Курдулић, библиотекарка у ОШ "Свети Сава" каже да деца слушају приче које чита, које су снимљене, иначе су приче Јасминке Петровић, која се дивно дотиче тема и судбина које се тичу деце са сметњама у развоју

"Тако да је идеја да истакнемо неке њихове таленте и да једноствано на основу слушања те приче они нешто насликају, зато се конкурс зове "Дај ми реч да је насликам", рекла је библиотекрка.

"Да дамо прилику сваком детету да буде успешно, посебно водећи рачуна о деци која се образују по индивидуалном образовном плану два. Са друге стране, дали смо родитељима прилику да са децом проведу кући времена на креативан начин", каже Катарина Томић, директорка ОШ "Свети Сава".

Обезбеђене су и награде - мајице са њиховим радом, монтесори издања књига, и дружење са ауторком, Јасминком Петровић, 2. априла, када се обележава дан дечије књиге и међународни дан аутизма.

Сви радови биће изложени у градској библиотеци, а потом се селе у Народни музеј у Шапцу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво