Маштовито "да" не гарантује срећан брак

Парови не посустају у "такмичењу" ко ће маштовитије рећи судбоносно "да", међутим, маштовита венчања нису гаранција за дуговечност брака, подаци су Републичког завода за статистику.

Маштовита венчања у Србији су све чешћа, али то, ипак, није гаранција за дуговечност брака, показују подаци Републичког завода за статистику, према којима брак траје у просеку нешто више од 12 година, а сваки пети пар се растане.

Парови последњих шест година не посустају у "такмичењу" ко ће маштовитије рећи судбоносно "да". Прошлу годину обележило је необично венчање на Ади Циганлији, када су и младенци и сватови били у купаћим костимима, рекла је матичарка Гордана Зорић агенцији Танјуг.

"Откако је на снагу ступио Закон о породици, који матичарима дозвољава излазак на терен, венчања су све интересантнија", рекла је Зорићева, која је у престоници, али и у другим деловима Србије позната по томе што младенце венчава на најразличитијим местима.

Зорићева, која је у каријери дугој 20 година венчавала на небу, под земљом, на леду и под водом и тако "усрећила" око 8.000 парова, каже да су тајна венчања у Србији све чешћа, а да није реткост ни да на "луди камен" стану они који су се упознали путем Интернета.

"Не устручавам се да будућим брачним партнерима предложим где би могли да се венчају и надам се да ћу ускоро имати прилику да неке парове венчам на Авалском торњу, јер се на том месту ни један пар до сада није заклео на вечну љубав", рекла је Зорићева.

Према статистичким подацима, брак у Србији у просеку траје 12,4 године, а анализе су показале и да се невесте и младожење све касније одлучују за брак, па жене у брачну заједницу ступају са 26, а мушкарци са 29 година.

Критичан период су прве четири године брака, кажу у Београдском саветовалишту за брак и породицу, што потврђује и статистика, која показује да четвртина склопљених бракова "пуца" баш у том периоду.

Руководилац саветовилишта, психотерапеут Вера Деспотовић-Станаревић, рекла је да се у последње време број развода повећава, због чега је, како је нагласила, изузетно важно радити на унапређењу партнерских односа и пре ступања у брак.

"Предбрачно саветовалише је један од превантивних програма, који ће се у Саветовалишту спроводити од јануара", најавила је она и указала да у Србији има мало таквих програма, усмерених ка унапређењу партнерског односа.

Превенција учесталих брачних криза, истакла је Деспотовић-Станаревић, веома је важна, што потврђује и податак да се Саветовалишту годишње обрати око 500 брачних парова, најчешће са дилемом "развести се или не".

Партнери се најчешће жале на дистанцу у односу, а Деспотовић-Станаревић је напоменула да се жене, осим због лоше комуникације са супругом, за развод одлучују и због насиља, зависности партнера од коцке и алкохола, али и због љубоморе.

Припаднице лепшег пола, навела је она, чешће подносе захтев за развод брака и то је управо тренутак када се и мушкарци одлучују за терапију, јер по сваку цену желе да сачувају брак.

"Мушкарци као разлог за развод наводе превару, то што жена не прихвата традиционалну улогу у породици, али и што се њена фамилија меша у њихов брачни живот и васпитање деце", рекла је Деспотовић-Станаревић.

Када је реч о предбрачном уговору, са становишта психотерапеута, постоје неосноване предрасуде да ће "рационалност угрозити љубав", али он је "добра подршка једном односу и помаже партнерима уколико дође до развода".

Према оцени судија Првог општинског суда у Београду, предрасуде су разлог због којих се мали број њих одлучује на предбрачне уговоре, па је за скоро три године, колико постоји таква законска могућност, закључено свега неколико десетина таквих уговора у читавој Србији.

Портпарол тог суда судија Весна Секулић рекла је да је у том суду до сада склопљено 10 предбрачних уговора.

"Судећи по случајном узорку мали број грађана се одлучује за склапање предбрачног уговора", рекла је Секулићева и подсетила да је Закон о браку и породичним односима имовину стечену у браку сматрао заједничком, док нови закон дозвољава да се она унапред, споразумно, регулише.

Предбрачним уговором се, најпре, штите они који су већ стекли извесну материјалну сигурност, а потписивање тог документа је, сматра Секулићева, и нека врста сигурности да се брак не закључује из интереса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара