Преглед штампе (08. 01. 2010.)

Блиц: Нови преговори решење за Косово, Политика: Пола милијарде долара од извоза оружја, Новости: Газде без фирми, пишу београдски дневници

Нови преговори решење за Косово

Шпанија и многи њени партнери у Европској унији желе да између власти у Београду и Приштине дође до дијалога који би водио заједничком решењу, применљивом у животу, изјавио је Ињиго Паласио де Еспања, амбасадор Шпаније у Србији.

Амбасадор Де Еспања, чија је земља 1. јануара преузела председавање ЕУ, изјавио је у интервјуу за београдски дневник "Блиц", како сматра да Србија мозе да добије статус кандидата за чланство у ЕУ без дефинитивно решеног питања Косова и Метохије, поготово што Шпанија није признала једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

Амбасадор Шпаније је истакао подршку идеји Београда да отвори дијалог са Приштином, после завршетка процеса пред Међународним судом правде у Хагу о легалности једностраног поступка од 17. фебруара 2008. привремених институција самоуправе у покрајини.

"Министар Јеремић је изнео веома важну идеју на амбасадорској конференцији када је рекао да би после износења мишљења суда, кроз дијалог могло да буде нађено компромисно, одрживо ресење које би могло да води даљем развоју односа", казао је де Еспања.

Амбасадор је, поводом процеса приближавања Србије ЕУ, оценио да је последњим потезима крајем 2009, званични Београд показао да је веома ангажован на плану сарадње са хашким Трибуналом и да су направљени велики кораци.

Сматрамо да Србија у потпуности сарађује са Трибуналом и да можда није способна да ухапси последње бегунце. Уколико Србија настави да, као до сада у потпуности сарађује са судом у Хагу, неће бити никаквих аргумената против ратификације ШП (Споразума о стабилизацији и придруживању) у јуну, приметио је де Еспања.

Шпански амбасадор је даље навео да би, у случају да дође до новог застоја у европским интеграцијама Србије, то погодило не само ову, већ и друге земље региона.

Сматам међутим да неће моци да се окрене страница у историји ове земље и региона, уколико не дође до хапшења (Ратка) Младића и (Горана) Хаџића и да би то што пре требало урадити, такође је приметио амбасадор.

Амбасадор де Еспања је, у осврту на тужбу, односно противтужбу које су пред МСП покренули Хрватска и Србија, констатовао како је пракса ЕУ да потпуно по страни оставља билатералне спорове када је у питању процес преговарања и коначног придрузивања Унији.

Примећујући како је несумњиво да се ствара непријатна ситуација када дође до таквих спорова, амбасадор је изнео да Шпанија сматра како је Србија желела да спор са Хрватском буде решсен ван суда и да су му познати напори званичниг Београду да се до ресења дође ван судским путем и путем дијалога.

Надамо се да ће када прођу турбуленције око избора у Хрватској, Србија и Хрватска моћи да приступе дијалогу и реше спор и то не само овај, већ и друге, као што су избеглице и њихова права, оценио је амбасадор Шпаније.

Амбасадор де Еспања је закључио како се сви слажу да је грчка агенда да земље западног Балкана 2014 уђу у ЕУ, али упркос томе има политички и морални циљ који нас тера да размисисљамо унапред.

Пола милијарде долара од извоза оружја

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да Србија годишње може да има између 400 и 500 милиона долара од извоза наоружања и војне опреме и продаје знања и услуга из области безбедности.

Томе треба додати и могућност дугорочног ангажовања домаће грађевинске оперативе, као и пласмана пољопривредних производа, казао је министар Шутановац у интервјуу за београдску "Политику."

У 2009. години смо достигли приближно резултат какав је био 1989. године у бившој СФРЈ која је била око три пута већа. То сматрамо изузетним успехом, али не и коначним дометом, казао је министрар.

Шутановац је приметио како чињеница да је у 2009, из Србије вишеструко повећан извоз и уговарање, указује да нема политичких сметњи за продају из земље у свет већ да за то постоји и подршка.

Министар одбране је указао и да проширивање сарадње са Северноатлантским пактом (НАТО), поред безбедносног питања, треба Србији да донесе напредак и у научно-технолошком развоју, као и у развоју медицине, енергетике, заштите животне средине...

Шутановац је изразио и субоко убеђење да су проддслогодишњи, посета делегације Министарства одбране Сједињеним Америчким Државама у децембру, као и долазак потпредседника Џозефа Бајдена у мају у Србији, имали вишеструко позитивне консеквенце, од којих су тренутно највидљивије донације које наш систем одбране добија од САД.

Примећујући да да је приоритетни спољнополитички циљ званичног Београда учлањење Србије у Европску унију, Шутановац је истакао да је у том процесу свака подршка добродошла.

Министар одбране је такође изнео да је у разговорима у Сенату и у Представничком дому Конгреса САД изнео спољнополитичке приоритете Србије за које смо добили апсолутну подршку. Ускоро очекујемо и посету једне делегације сенатора са Џорџом Војновичем на челу, након које би требало да буду створени услови за формализовање америчке подршке Србији и на Капитол Хилу, додао је Шутановац.

Министар одбранбе је изразио и жељу да професионализација Војске Србије буде завршена до следеће године у ово време."

"За тако нешто, поред буџета који нам тренутно то омогућава, неопходна је и општа друштвена подршка, као и подршка медија, невладиног сектора... Србија треба да има 10.600 активних војника, плус око 2.000 војника који би били на обуци, закључио је Шутановац.

Газде без фирми

Имовина приватизованих фирми чији су власници, супротно потписаним купопродајним уговорима, исту продавали или пребацивали у власништво других предузећа ускоро би могла бити враћена матичним фирмама које ће, до даљег, остати у државном власништву - потврђено је "Новостима" у Влади Србије.

Ово се односи на сва предузећа која су, по Закону о приватизацији, продавана од 2001. године до данас, а листа оних која ће у првом кругу провера бити под лупом свих надлежних органа, како нам је речено, поприлично је дуга.

Иначе, како би се ова, комплексна акција спровела, све надлежне институције Владе Србије, у координацији са кабинетом премијера Цветковића, већ сада раде на припреми механизама који би, касније, пред судовима били необориви.

Реч је, како нам је објашњено, о примени такозване побојне радње.

- То су, заправо, радње којима накнадно побијате оно што је власник предузећа извршио на штету фирме - кажу у Влади Србије. - Предузећа су данас у статусу друштва са ограниченом одговорношћу, а чињеница је да, према важећим прописима, имовину власника те фирме није могуће повезати баш са том фирмом, односно доказати да нова вредност заправо проистиче из компаније која је купљена у процесу приватизације. Кроз новоформиране механизме, представници надлежних институција ће, заправо, ићи трагом имовине и уколико се докаже да је она "повучена" из приватизованог предузећа, у њега ће бити и враћена.

Механизми који ће, у овим случајевима, бити примењивани слични су оним који се данас примењују по закону којим се привремено одузима имовина стечена криминалним пословима.

- Осим што анализирамо све законе чија је измена неопходна, представници свих надлежних институција већ су кренули и у додатну едукацију како би препознали разне облике злоупотреба - каже извор "Новости" у Влади Србије.

- Финансијски полицајци већ су прошли кроз све потребне обуке, а у Пореској управи Србије биће припремљена и посебна јединица која ће бити припремљена да препозна да ли је у исплатама које врши послодавац, односно менаджер било одређеног фаворизовања.

- Посебан тим порезника провераваће све исплате које има одређено предузеће и у случају било каквог фаворизовања других поверилаца и плаћања других трошкова пре оних који се односе на минималне обавезе према радницима, надлежни у фирми биће кажњени.

Агенција за приватизацију раскинула је, иначе, сваки четврти потписан уговор са купцем фирми у последњих осам година. Уговори који су поништени били су вредни око 350 милиона евра, а раскидани су по правилу зато што купци нису испунили своје обавезе или су у међувремену од купљених фирми узели онно што им је требало. Зато данас те фирме вреде, према незваничним проценама, три пута мање него у моменту када су продаване.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара