Читај ми!

Шест ствари које треба да знате о цвету наталијина рамонда

Песма Теја Доре која ће представљати Србију на „Песми за Евровизију“ у Малмеу носи назив „Рамонда“ и подсећа нас на цвет који има вишеструку симболику за српски народ.

Изглед  

Наталијина рамонда (Ramonda nathaliae) је вишегодишња, зимзелена зељаста биљка. Није лековита. Има снажно подземно стабло.

Висока око 10 центиметара, и може имати до пет цветова. Круница јој је љубичасте боје, а као плод има чахуру са великим бројем ситних семена.

Откриће и порекло имена

Ботаничар Јосиф Панчић открио да цвет рамонда постоји и расте и изван Шпаније, подручја на ком је откривена почетком 19. века. Према његовим открићима, рамонда расте и на југу Србије, па ју је стога назвао рамонда сербика.

Крајем 19. века дворски лекар Обреновића Сава Петровић приметио је цвет рамонда у околини Ниша.  Име наталијина рамонда понела је по краљици Наталији Обреновић, инспирисано њеном лепотом. 

Где расте

Биолози кажу да је наталијина рамонда преживела ледено доба и данас насељава подручје централног Балкана.

Може се наћи у северној Грчкој, Македонији, деловима Србије. Има је и у Ботаничкој башти у Београду, а најлепша је у пролеће, када цвета.

Станиште јој је у пукотинама кречњачких стена на надморској висини од 350 до 2.150 метара, на Сувој планини, у Сићевачкој клисури. 

Наталијина рамонда се налази на списку ретких биљака Европе, а у Србији је заштићена врста, као природна реткост. 

Цвет феникс

Биљка која има запањујућу способност да „васкрсава" и када је потпуно осушена. Довољна је једна кап воде да оживи. Зато је зову и „цвет феникс".

Наводно је 1928. ботаничар Павел Черњавски случајно просуо воду на хербаријум у коме се налазио осушени цвет наталијине рамонде и она је након тога оживела.   

Симбол победе Србије

По угледу на руску георгијевску ленту и британску булку – „попи", и наталијина рамонда носи симболику победе.  

Биљка је вишеструке симболике за српски народ с обзиром на то да се и он, попут феникса, уздигао после великих губитака и кроз сва искушења у Великом рату изашао као победник.

Ова биљка је ендемска врста са Кајмакчалана, где се одиграла једна од најважнијих битака у Првом светском рату, када је српска војска 1916. године однела важну победу. 

Званичан амблем за Дан примирја 

Од 2012. године Дан примирја у Првом светском рату у Србији се обележава као државни празник. Главни мотив за амблем овог празника је цвет наталијине рамонде, иза које се налазе зелена и црна трака, што су боје Албанске споменице.

Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника. 

субота, 25. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије