Читај ми!

Заштитник грађана: Напади на новинаре не јењавају, све су чешћи и бруталнији

Заштитник грађана Зоран Пашалић реаговао је на вређање новинарке Жаклине Таталовић у емисији "Хит твит", истичући да у протеклих неколико месеци напади на новинаре, посебно новинарке, не јењавају.

Зоран Пашалић наглашава да су увреде и исмевање новинарки све чешћи и бруталнији и упозоравају на растућу нетрпељивост, као и немогућност успостављања елементарног дијалога у друштву.

"У јучерашњoj емисији 'Хит твит' ТВ Пинк, певач Аца Лукас је на најпримитивнији начин извређао новинарку ТВ Н1 Жаклину Таталовић, а да није оштро упозорен од водитељке да су његове речи недопустиве и непримерене телевизијском наступу. У покушају да буде духовит и забаван, вулгарно је исмејаo Жаклину Таталовић и тиме на делу демонстрирао показну вежбу вербалног насиља, свестан да за такво понашање неће сносити последице. Ни он, нити ауторка и водитељка емисије 'Хит твит', као ни ТВ Пинк као емитер. Јер у већ загађеном јавном говору мизогинија се подразумева, толико да све ређе јавно осуђујемо увреде и претње које се упућују женама", констатује Пашалић.

Заштитник грађана је кроз серију састанака са представницима медијских удружења, по угледу на платформу Савета Европе, иницирао и основао у Србији јединствену медијску платформу за регистровање свих напада на новинара, као и реаговање надлежних државних органа, наводи се у саопштењу.

"Вербално насиље на новинарке је и до сада било у самом врху свих напада и повод је да надаље буде посебан сегмент у раду медијске платформе. Евидентирањем ових напада, њиховом јавном осудом и одговарајућом санкцијом, медијска платформа ће недвосмислено ставити до знања да су овакве појаве недопустиве и кажњиве у нашем друштву", истиче Пашалић.

Заштитник грађана позива државне органе и институције да на сваком месту и у свакој прилици обезбеде услове за рад новинара и новинарки на њиховим радним местима.

"Доследним реаговањем на све појаве насиља и агресивног понашања, државни органи и институције, као и сви учесници у јавном животу допринеће смиривању тензија и напетости у друштву", закључио је Пашалић.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара