Читај ми!

Пројекат летелице "Оса" освојио треће место на престижном такмичењу

Студенти Машинског факултета окупљени у тиму "Беоавиа" постигли су још један велики успех. Њихов пројетакт летелице под називом ОСА освојио је треће место на управо завршеном међународном такмичењу "New Flying Competition 2020".

"Беоавиа" је млад студентски тим основан у априлу 2018. године на иницијативу групе студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица, и једини су представници из Србије и Универзитета у Београду на престижним међународним студентским такмичењима у области ваздухопловства.

На "New Flying Competition 2020", које је одржано под покровитељством Ербаса, тим "Беоавиа" је освојио треће место у конкуренцији седам универзитетских тимова из Немачке, Финске, Мексика и Кине, који су се квалификовали у финале такмичења, од укупно пријављених 50 тимова из целог света.

Због пандемије ковида-19, такмчење је, по први пут, одржано у онлајн окружењу. Тимови нису путовали у Хамбург већ су своје пројекте преко видео-стрима представили са спортских аеродрома на територији држава из којих долазе – Беоавија, са аеродрома "Раван", недалеко од Чачка.

Летелица ОСА је пројектована да користи предности вертикалног полетања и слетања, а затим да пређе у хоризонтални лет. Развој авиона са овим карактеристикама је тренд у светској авио-индустрији. Њихова предност је у томе што им за полетање нису потребне велике полетно-слетне стазе, а у лету користе све предности летелица с класичном конфигурацијом.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара