Министар реаговао након што је РТС емитовао причу о деци код Алибунара

Јавност у Србији данас је дубоко потресла прича РТС-а о шесторо деце која живе сама у Козјаку код Алибунара. Јавили су нам се бројни грађани и понудили помоћ. Тим поводом огласио се и министар рада и социјалне заштите Зоран Ђорђевић.

Мајка их је напустила, а отац је у затвору. Имају од три до 16 година и сами се у трошној кући брину једни о другима.

Ова прича РТС-а изазвала је лавину реакција у јавности, а на мејлове редакција наше куће стигло је десетине порука људи који желе да помогну угроженој деци.

Након емитовања прилога, огласио се и министар за рад и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања затражило је од Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, да хитно достави информације о случају и наложило републичкој инспекцији социјалне заштите да изврши увид у рад Центра за социјални рад у Алибунару.

Према Закону о социјалној заштити и Закону о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине, центри за социјални рад на територији АП Војводина су у надлежности покрајинског органа, тачније Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Законом о социјалној заштити, члан 167, став 2, дефинисано је да надзор над стручним радом центра за социјални рад на територији АП Војводина врши надлежни покрајински орган као поверен посао, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства.

Додаје се да инспекцијски надзор над радом тих истих установа на територији АП Војводина такође врши надлежни покрајински орган као поверен посао.

Док Закон о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине у члану 55, став 1.2 дефинише да АП Војводина преко својих органа у области правне заштите породице и старатељства у складу са законом врши надзор над радом органа старатељства и стручним радом органа старатељства на територији АП Војводине.

Министар је истакао да ће се ресор којим руководи максимално ангажовати како би се малишанима омогућили бољи услови за живот.

"Брига о деци је наша највећа обавеза, уложићемо максималне напоре да утврдимо чињенице у конкретном случају и пронађемо начин да им омогућимо безбрижно детињство", нагласио је министар.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво