Откривена спомен-плоча Минимаксу у Радио Београду

У Радио Београду откривена је спомен-плоча Миловану Илићу Минимаксу. Његове радио емисије биле су авангарда у то време. Највећу популарност стекао је у радио-емисијама "Минимакс" и "Туп-туп" и телевизијском серијалу "Од главе до пете".

Главни и одговорни уредник Другог програма Радио Београда Радоман Кањевац рекао је на откривању спомен-плоче да је Милован Илић Минимакс био први забављач друге Југославије.

"Највећа звезда нашег програма у једном периоду, може се рећи да је то било златно доба Радио Београда", додао је Кањевац.

Минимаксове емисије највише су се слушале.

"У осам сати када је почињао Минимакс, слушаност је скакала на 100.000 до 120.000 слушалаца истог тренутка. И 'Минимакс' је био најслушанија емисија тог типа на свим програмима југословенских радио-станица", нагласио је Зоран Јерковић, сарадник Милована Илића Минимакса.

Миња Субота је на откривању плоче Минимаксу рекао да је добро да млади људи када виде спомен-плоче у Радио Београду запитају ко су били ти људи.

"Да вам кажем – величине, професионалци који су досегли врх професије. Добро је да их упознају и да се о њима распитају млади који сада расту и који треба да сазнају о њима и да покушају да достигну њихов врх", поручио је Субота.

"Морам рећи да је то било време када су се бирали они који знају, који умеју и који су талентовани", додао је Субота. 

Милован Илић Минимакс рођен је на данашњи дан 1938. године, био је књижевник и новинар који је за себе говорио да је по занимању – Минимакс.

Био је песник и афористичар, објавио је седам књига које се налазе у нашим и страним антологијама и добио више награда међу којима је и престижна награда "Радоје Домановић" за сатиру 1995.

Сарађивао са часописима Јеж, Илустрована политика, Политика.

Минимум говора, максимум музике – основни је концепт који му је обезбедио популарност у емисијама "Минимакс", "Туп-туп", "Од главе до пете", "Недељно поподне", "Минимаксовизија", "Максовизија".

У њима су гостовали заједно политичари, уметници, естрадне личности, што је била новина за оно време.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво