Ваздух и даље јако загађен у деловима Београда, Суботице, Новог Сада

У Суботици, Беочину, делу Новог Сада, на Новом Београду, у београдској општини Стари град и деловима Панчева ваздух је јако загађен, показују информације Агенције за заштиту животне средине. То је ознака за највећи, пети степен загађења које мери та агенција.

У градовима који су "јако загађени", висока је концентрација честица ПМ-10. Овом честицом "загађен" је ваздух у Косјерићу, Ваљеву, Бору (Градски парк) и деловима Ниша.

Због вредности азот-диоксида у ваздуху, "загађенo" je Ужице, док је висока вредност сумпор-диоксида у Бору (Брезоник) такође на нивоу "загађен".

"Добар" ваздух удишу становници Копаоника и Краљева, а ваздух "одличног" квалитета је у Чачку, Шапцу, Крагујевцу, Зајечару.

У Србији највећи проблем за квалитет ваздуха, поред саобраћаја, представљају фосилна горива у термоелектранама, које немају адекватну контролу емисија честица.

Mетеоролошки услови нетипични за ово доба године су допринели оваквим подацима. Према подацима Хидрометеоролошког завода биће боље од уторка, када ће доћи до драстичне промене времена. Ветар би требало да нам прочисти ваздух.

Препоруке за грађане

Када је ваздух "јако загађен", здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код старих, деце и особа са обољењем срца и плућа могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

Препорука за осетљиве групе је да избегавају напорне активности у спољашњој средини које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да преусмере обављање активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха.

Препорука за остале у популацији је да скрате дужину и интензитет напорних активности и да праве чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Обичне, хируршке маске могу само мало да помогну, како би се смањила иритација дисајних птева, али ПМ-10 честице продиру и кроз такве маске.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво