Зашто се уводи једносменски рад у школама

Почетак нове школске године обележиће и пилот-пројекат обогаћеног једносменског рада. За сада ће се настава одвијати у једној смени у 204 основне школе и 111 издвојених одељења у Србији. Овакав концепт омогућиће садржајнији боравак у школи, од којег ће користи имати ђаци, родитељи и просветни радници.

Пре три године адаптацијом старе школске зграде у Косјерићу, Основна школа "Мито Игумановић" испунила је захтев родитеља за рад у једној смени.

Нови обогаћени једносменски рад, као пилот-пројекат Министарства просвете реализоваће само у једном издвојеном одељењу.

"Активности везане за енглески језик, неке спортске активности, затим једну активност коју смо назвали 'филм и фотографија' и још неколико активности у зависности од интересовања ученика, односно њихових родитеља", каже директор те школе Милован Јоксимовић.

Свака школа имаће на располагању да изабере садржаје, од спорта, предузетништва, до стицања одређених лиценци.

Лазар Чикириз, директор ОШ "Бранислав Петровић" из Слатине, истиче да ће увести савремени плес или радионице драме, док директорка школе "Сава Ковачевић" из Михајловца Биљана Тодоровић наводи да ће увести радионице о толеранцији, злоупотреби дрога и радионице које се односе на сређивање школског дворишта.

Педагог Наташа Вујадиновић из михајловачке школе каже да ће радити на развијању компетенција код ученика, које ће им помоћи да знања примене у свакодневном животу.

Директор ОШ "Алекса Дејовић" из Севојна Владе Живановић сматра да ће пилот-пројекат омогућити да се пронађе најбољи модел.

Тек тада ће, као и у развијеним европским земљама, овај начин рада моћи да се примени у свим школама у Србији. Међутим, у неким школама кажу да нису упознати са пилот-пројектом.

"Сваки шраф на механизму просвете је добро зарђао. За шта год да се ухватите ништа вам није остављено да ваља, па одатле да кренете. Све морате да почнете од назад. Сви су добили информације. Ко је био спреман на време, те је кренуо", рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

У школама у којима се настава већ одржава у једној смени, лакше ће се прилагодити обогаћеном концепту рада. За оне који раде у две смене предстоји прилагођавање, како би механизам просвете у Србији био подмазан као у Европској унији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво