Како остварити ангажовано друштво и побољшати статус музичара

Почетком јануара ове године, започет је „Демусис“ пројекат. Он предвиђа нови или реформисани план студирања за будуће музичаре, како би савладали дигиталне вештине и своје предузетничко знање. То ће им послужити да брже дођу до радног односа.

"Неки факултети ће реформисати своје студијске програме тако да уведу те иновације. Неки факултети као што је Факултет музичке уметности ће увести нове студијске програме. Мислим да ће се тако исто десити на Академији уметности у Новом Саду", објашњава Ивана Перковић, координаторка "Демусис" пројекта.

"Оно што је важно је да је овај састанак један од координационих састанака који подржавамо на академији уметности Нови Сад као једну етапу у овом читавом пројекту. Циљеви састанка су да се утврди даљи ток пројекта, да се пројекат оформи са свих страна као добра платформа", наводи Синиша Бокан, декан Академије уметности Нови Сад.

Пројекат "Демусис" финансирала је Европска унија и за њега је издвојено око 700.000 евра. Носилац пројекта је Факултет музичке уметности у Београду, а на пројекту учествује девет копартнера из академске и неакадемске сфере Србије и иностранства, међу којима и Академија уметности Новог Сад, EIPIX компанија из Новог сада, као и Радио-телевизија Србије.

„Овај пројекат, дакле 'Демусис' пројекат, 'Ерасмус+' је прилика да се тај јаз између оног што они уче на факултету и оно што су потребе наше куће, која је уједно и највеће тржиште за музичаре, образоване музичаре у земљи, дакле, да се тај јаз смањи и да се они припреме за рад на телевизији и радију", истиче Николета Дојчиновић, одговорна уредница Музичке редакције Радио Београд 1.

У свету и времену интернета, као и нових медијских платформи, важно је да високо музичко школство прати савремени ртам и новине које би будући академски музичари савладали и постигли успешну каријеру музичара у 21. веку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво