Влада и експерти у борби против одлива радне снаге

Држава ће у наредном периоду радити на томе да се смањи број грађана који напуштају Србију у потрази за квалитетнијим животом, али и да се врате они који су већ отишли. На стратегији спречавања економских миграција радиће и тим експерата који ће имати логистичку подршку Владе, без политичког утицаја, рекао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Министар Зоран Ђорђевић учествује у првом заседању Координационог тима за праћење токова из области економских миграција, у којем су и министри финансија, привреде, просвете, државне управе и локалне самоуправе, спорта и омладине, за демографију и популациону политику, као и представници послодаваца и синдиката и САНУ.

Ђорђевић каже да је први и и једини задатак тог тела да се промене околности и услови под којима се дешавају миграције, како би се задржали грађани у Србији, али и вратили они који су отишли.

"Даћемо одрешене руке експертима у тиму да могу да добију логистику од Владе, без мешања политике и политичких одлука, са жељом да променимо начин размишљања, однос државе и околности и као земља постанемо занимљиви, не само за останак, већ и за живот", рекао је Ђорђевић у паузи заседања.

Очекује да ће тим предложити решења на кратки рок, али и стратегију за дужи период. 

Додаје и да очекује да тим буде појачан људима које ће предложити садашњи чланови, који су, каже, еминентни стручњаци. 

Министар је навео да је држава требало да предузме сличне мере и раније, али да је то свакако боље учинити сада, него чекати да држава уђе у ЕУ и да границе за миграције буду потпуно отворене.

"Ово је од стратешког значаја за Србију. Прва смо земља која није ушла у ЕУ, а почели смо да радимо на решавању овог проблема, нисмо чекали тренутак да будемо у проблему као и друге земље ЕУ, попут Хрватске и Румуније", нагласио је Ђорђевић.

Указао је да су нека од решења отварање нових радних места, креирање бољег пословног амбијента и климе, дигитализација, али додаје да, поред економског и материјалног момента, има и много других питања које утичу на квалитет живота и да је потребно да држава покаже грађанима да брине о њима.

"Верујем да имамо потенцијала да будемо привлачни и другима", рекао је Ђорђевић и додао да ће тим да се састаје на свака два месеца. 

Члан тима, професор Владимир Гречић каже да питање миграција није само проблем Србије, већ и глобално и да је добро што је та тема покренута, јер до сада није била високо на лествици политичке агенде.

Како каже, један део грађана који је отишао се враћа у Србију, али је и даље потребно да број повратника буде већи. 

"Какав ће бити резултат, не могу унапред да кажем. Нисмо разрадили методологију, више институција је укључено, али у тиму сам јер верујем да нешто може да се уради. Све зависи од нас", истакао је Гречић.

Наводи да су миграције повећане од 2008. године, због економске кризе, те износи податке ОЕЦД по којима је те године из Србије отишло 27.000, 2015. године 60.000, док је 2016. године тај број био 44.000. 

Гордана Бјелобрк из Републичког завода за статистику каже да су последњих година интензивиране миграције, те да све институције треба да буду максимално ангажоване, како би се створио амбијент да млади људи након завршеног факултета остану у земљи.

"Тиме бисмо увећали број становника, али би се обезбедила и замена генерација", рекла је Бјелобркова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво