"Век победника" – 8.000 војника на десет локација

Србија је стогодишњицу победе у Првом светском рату обележила великом војном вежбом "Век победника". Реч је о једној од највећих војних вежби у региону у којој је учествовало 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система. Председник Вучић присуствовао вежбама на Пасуљанским ливадама и на Пештери.

16.00 - Министар одбране Александар Вулин оценио је вежбу као врло добру, и као разлог за понос сваког припадника Војске и сваког грађанина Србије.

14. 35 - На ушћу Бегеја у Тису, код Титела, почела је вежба десанта у којој је ангажовано 40 пловила, од чега 15 бродова, авиони "миг-29" и "супералеб Г-4", артиљерија, тенкови и пешадија.

14.15 - Код Сремске Митровице се одржава вежба "Тенковски батаљон на маршу", у којој учествује 30 тенкова М-84 и сто војника.

13.46 - Одржана вежба на Зворничком језеру, која је трајала пола сата. Поред артиљеријског оружја коришћени и чамци. 

13.15 – Специјалци Војске Србије приказали су на Међи убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу "малог Милоша", као и блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.

13.00 - У рејону Јастребац вежбу изводе припадници 246. батаљона AБХО. Ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који су приказали формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике. Одоговоран за вежбу је потпуковник Зоран Вукадиновић.  

12.40 - Унапређујемо нашу армију јер она врши превентивини утуцај, рекао је Вучић после вежбе на Пештери.

12.30 - Дат сигнал за завршетак вежбе на Пештери. 

12.05 - Самоходна хаубица "нора" на полигону.

12.00 - Дејства ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84. 

11.50 – Бригадни генерал Жељко Кузмановић дао знак за почетак вежбе на Пештери. У најкомпекснијој вежби учествује око 2.000 војника и 111 борбених система. Тема вежбе "Борбена група у маршу са преласком у напад". 

11.35 – Александар Вучић, Милорад Додик и Жељака Цвијановић присуствоваће вежби на Пештери. 

11.15 – На полигону Орешац, код Вршца, више од 150 припадника Петог батаљона Војне полиције у борби против групе терориста. Командат Владимир Петрић каже да је тема вежбе "Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе".

10.40 – Вежбом у Боровцу руководио пуковник Слађан Стеменковић. Главна противтерористичка операција састојала се у деблокади објекта који су заузели терористи.  

10.10 – Александар Вучић рекао је да је задовољан приказаним дејствима и најавио још више савременог наоружања и још бољи стандард припадника Војске Србијe. У региону нико не може да се пореди са ВС, рекао је за РТС председник Србије.

09.45 – Завршена вежба на Пасуљанским ливадама. Вучић и министри разгледају приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима и обилазе тактичко-технички збор, на коме су изложена заштитна опрема, наоружање. 

09.35 - Напад борбене групе уз подршку артиљерије из 12 оруђа, на даљини 12 километара. 

09.15 – У току је извођење вежбе и приказ садејства авијације, техничких и оклопних јединица, као и осталих јединица. Ангажовано око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

09.08 – Дат сигнал за почетак вежбе на Пасуљанским ливадама, полигон надлеће шест "мигова-29" – "Борбена група у нападу".

08.56 – Председник Александар Вучић стигао на Пасуљанске ливаде, где је дочекан свечаним стројем Гарде. Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић предаје рапорт.

08.15 – Све спремно за почетак вежбе "Век победника", јављају репортери РТС-а. 

На десет локација истовремено су извођене планске, вежбовне и борбене активности на којима је учествовало 100 тенкова, 100 оклопних борбених возила, 100 артиљеријских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО.

Речна флотила се представила са 14 речних бродова, 40 чамаца и реморкера, са осам амфибија. Полетело је 24 ваздухоплова – "мигови", "орлови", "галебови", хеликоптери.

Војна вежба почела је надлетањем шест "мигова-29" над полигоном на Пасуљанским ливадама. Носилац вежбе је била Трећа бригада копнене војске, а садејствовала је Мешовита артиљерисјка бригада и 98. и 204. ваздухопловна бригада из састава Ратног ваздухопловства.

Основне податке о вежби дао је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Истакао је да је команда Копнене војске добила задатак да у садејству са РВиПВО припреми, организује и изведе здружену, једнострану, вишестепену тактичку вежбу са бојевим гађањем оперативно тактичког нивоа по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије". 

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића присуствовао је вежби на полигону Пасуљанске ливаде. 

Вежби су присуствовали премијерка Ана Брнабић, чланови Владе и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Након завршетка вежбе на Пасуљанским ливадама председник Србије и министри присуствовали су вежби на Пештери.

Вежбу "Борбена група на маршу са преласком у напад" извела је Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.  

Борбена група је добила задатак да се прикупи у Новом Пазару и изврши марш правцем Нови Пазар–Дуга пољана–Буђево, а у току марша извиђачка авијација извршила је извиђање правца снага из ваздушног простора, са привремено поседнутих ватрених положаја. 

На Пештери су ангажовани тенкови М84, борбена возила пешадије М80, самоходне хаубице 122 мм "гвоздика", борбено оклопно возило ПОЛО М83 и БРДМ-2, вишецевни лансер ракета "огањ", радар "жирафа", а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем "ПАСАРС" и хаубица 155мм Б52 "нора".  

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби су учествовали "миг-29, "орао Ј-22", хеликоптери "гама", МИ-8, систем "КУБ" и радар АН ТПС-70.

Након вежбе на Пештери, Вучић је рекао да је пресрећан оним што је приказано и честитао је свима који су у вежби учествовали.

Истакао је да је потребно време да би се видео труд који је уложен и да су за то биле неопходне стабилне финансије. Највише ће бити улагано у првој половини 2019, најавио је Вучић.

Рекао је да није оружје ту да би било употребљено, већ да би Србија показала потенцијалним непријатељима какав би био одговор у случају напада. То се, истакао је, ради да бисмо сачували слободу, независност и имали мир.

Вучић је рекао да ће буџет Министарства одбране за следећу годину износити око 650 милиона евра, а реално око милијарду до милијарду и 50 милиона евра.

На полигону Међа код Лесковца, око 600 припадника Специјалне бригаде, Трећег батаљона Војне полиције и РВиПВО приказало је, уз ангажовање 74 борбена возила, оспособљеност јединица у решавању тактичких и ватрених задатака у дејству против терористичких група. 

Тактичка вежба по теми "Ојачани батаљон војне полиције у противтерористичкој операцији" је имала више целина, а најзначајније су специјални десант, класични десант, напад тимова на терористичку базу, напад тимова на терористе који се извлаче и напад тимова на возило и бекство терориста у самом возилу.  

На вежби на Великом Јастрепцу учествовали су припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца. Они су приказали ангажовање припадника јединице на задацима противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране, затим на осматрању и извиђању праваца и рејона борбених дејстава, обради прикупљених података и деконтаминацији контаминираних јединица. 

На Великом Јастрепцу ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који су приказали формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике, као и рад осматрачнице у моменту и након нуклеарне експлозије.  

На полигону Орешац више од 150 припадника Петог батаљона Војне полиције извела је противтерористичку операцију реализацијом поседања линије шире блокаде, претраге терена, окружења терористичке групе, напада на терористичку групу и потере за одбеглим терористима.

На Зворничком језеру било је ангажовано укупно 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља.

Одржана вежба на Зворничком језеру је трајала пола сата. Поред артиљеријског оружја коришћени су и чамци.  

Вежба "Тенковски батаљон на маршу" је одржана код Сремске Митровице. У њој је учествовало 30 тенкова М-84 и сто војника.

Посаде тенкова је чинило 90 војника, а десет припадника ВС су били логистичка подршка. Вежба је трајала два сата, а тенкови су прешли 20 километара, различите нагибе и три моста.

Током извођења вежбе, приказани су поступци посада тенкова при наиласку непријатељске авијације, при наиласку на контаминирано земљиште и мине, указивање помоћи рањенима, прелазак преко моста и поступци током марша. 

Ово је први пут да је ангажован цео тенковски батаљон.

На ушћу Бегеја у Тису, код Титела, одржана је вежба у којој је ангажовано 40 пловила, од чега 15 бродова. Носилац вежбе је била Прва бригада Копнене војске, а садејствовале су Речна флотила, Специјална бригада, 204. ваздухопловна бригаде и 250. ракетна бригада из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Укупно је ангажовано око 170 борбених средстава и 1.300 војника. На вежби су ангажовани и припадници Жандармерије МУП-а Србије.

Циљ вежбе је био да прикаже увежбаност и ватрену моћ Прве бригаде и Речне флотиле за припрему и извођење нападне операције у захвату водног пута, уз ваздухопловну подршку.

Вежбом су руководили командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.

Присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Председник Вучић, у пратњи министра одбране и начелника Генералштаба ВС присуствовао је јуче тактичкој вежби Батаљона војне полиције специјалне намене "Кобре" у оквиру Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем "Век победника 1918-2018". 

На вежби "Век победника" приказан је и понос српске одбрамбене индустрије – "лазари" који су ушли у употребу у Војсци Србије, "норе", "мали милош".

Први програм РТС-а преносио је вежбу "Век победника" са 70 камера – од Титела до Пештерске висоравни, на земљи и у ваздуху.

На званичном Јутјуб каналу сајта РТС-а можете погледате снимке свих десет војних вежби одржаних поводом обележавања сто година од победе у Првом светском рату.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије