Вучић: Војска Србије напредује корацима од седам миља

Председник Србије и врховни командант оружаних снага Александар Вучић рекао је после вежбе на Пасуљанским ливадама за РТС да је Војска Србије све озбиљнија и најавио нова улагања у 2019. Много сам срећан, дрхтала је земља када су мигови надлетали, када су бомбе пале – тресло се пола брда, поручио је Вучић.

Александар Вучић је рекао да се драматично снажи Војска Србије и то не корацима од миље, већ од седам миља.

Истакао је да је, када је дошао на место министра одбране, у Војсци био само један неисправан "миг", да би их данас у вежби учествовало осам од 10 колико их Србија има.

"Пресрећан сам, сигурно и ви. Видели смо први пут у историји Србије осам 'мигова 29' на небу изнад нас, а тренутно их имамо десет. Никада то нисмо имали – ни 1990, нажалост ни 1999, а чини ми се да бисмо успешније могли да бранимо нашу земљу уз неке ПВО, које набављамо", рекао је председник Вучић.

Србија никада није имала више тенкова – у вежби их учествује 100. "Видеће их Сремци, Банаћани, 13 ће их прећи инжењерски мост између Титела и Перлаза, и кроз Краљево пролазе, на Пештери ће их бити 25 – који делују јединствено као чета у нападу", навео је Вучић.

Истакао је да су грађани могли да виде како туче ново оруђе – "нора" је први пут са 10 километара тукла ван Никинаца.

"Генерали су припремили вежбу на такав начин да наша артиљерија туче бојевом муницијом преко наших тенкова. Задовољан сам како је генерал Симовић припремио Копнену војску и како су сви други свој посао урадили. Трећа бригада је то изванредно урадила. Сем две ракете које су дале отказ, све остале су погодиле свој циљ", рекао је Вучић посебно истакавши способности које су показали и извиђачи који су били потпуно неприметни, иако су се налазили на само десет метара.

Командант оружаних снага је рекао и да последњих 30 година нисмо имали 8.000 активних припадника Војске на вежби.

"Имамо много тенкова, тенковска смо велесила по броју, али нисмо имали ни 30, 40 тенкова који су суштински радили. Неки нису имали акумулаторе, а највећи проблем биле су посаде. Имали смо максимално 65 посада, а данас их имамо 100, само из активног састава који учествују у вежби, ниједну нисмо узели из резерве", рекао је Вучић.

Нова улагања у Војсци – модернизација

Најављује јачање ратног ваздухопловства, пре свега ПВО, али и увођење модернијих оклопњака.

"Ако улажемо огроман новац у наше ваздухопловство и ПВО, ако улажемо огроман новац, а очекујемо ускоро од Руса да добијемо 2019. и бендерове, слична само модернија оклопна возила и боље заштићена, и још 30 тенкова од руске стране. Ако очекујемо да уложимо у наше оклопњаке, а први пут сте видели како 'лазар 3' у војсци дејствује, није више на испитивањима него је ушао у наоружање, ако ми то правимо – морамо добро да знамо да војницима морамо да решимо питање више пари чизама и униформи, јер претходних седам, осам дана, сваки дан су прали мајице и униформе", навео је Вучић истакавши да "Јумко" ради у три смене и да не могу да стигну довољно униформа да сашију.

Истиче да морају да се јачају офанзивни потенцијали, јер нападач увек има озбиљну предност. Потребна је, каже Вучић, три пута већа снага да би се одбранило.

"Ми ћемо морати да се наоружавамо у складу са новим технологијама – већ смо од наших кинеских пријатеља наручили прве беспилотне летелице са наоружањем, то ће у 2019. људи видети – 750 килограма је тежина тих летелица. Оне оду, извиђају са пет километара висине, када извиде ми их вратимо, а затим оду да дејствују, пошаљу ракете, униште циљеве и ми их вратимо у базу", објаснио је Вучић.

Прво улагање од око 30 милиона евра биће две батерије са по три такве летелице.

"Онда ћемо их сами развијати, тражићемо трансфер технологије, да применимо на нашем 'врапцу' и 'пегазу', јер то је будућност ратовања – беспилотне летелице самоубице, онај мали тенк 'мали милош', да што мање ризикујете животе припадника Војске и полиције, и што бољим и снажнијим офанзицним дејством утичете на умањење ватрене моћи и укупне снаге непријатеља", рекао је Вучић.

Србија је до скоро била без ваздухоплова и ловаца, а сада их има 10. За три месеца биће их 14.

"Стижу хеликоптери Ми-35 и Ми-17 и девет 'ербасових хеликоптера Х-145', набављамо у оквиру Програма 1500 најсавременије уређаје за ноћно термовизијско праћење", истакао је Вучић.

Проблем недостатак људи 

Иако је војска све опремљенија, проблем је недостатак људи.

"Недостатак људи је проблем и то не на југу. Највише је припадника са југа Србије, где су најсиромашнији, али и увек окренути Војсци Србије – у Топлици, Јабланици, Пчињи, Пиротском, Нишавском округу, ту је најснажнија војска. Имамо велики број припадника људи из Крајине, БиХ, не само из РС", рекао је Вучић.

Циљ и намера је да се кроз изградњу станова, повећање плата, а следи повећање од девет одсто, осети бољитак, и у војсци, полицији и у БИА.

"У БИА ће просечна плата ускоро бити преко 100.000 динара. Они раде најтежи посао у заштити земље од страног фактора, то морате да платите. То су људи који немају дан или ноћ, такве припаднике војске и полиције нико не пита да ли ћете да хапсите криминалце или проваљујете у објекат, у 3.00, 4.00 ноћу. То морају да буду најбоље плаћене јединице", рекао је Вучић.

Честитао је генералима на свему што је изведено. "Много сам срећан, када су сви видели када је дрхтала земља, када су мигови надлетали, када су пале бомбе од 250 килограма, тресло се пола брда", истакао је председник.

"Ово је Војска Србије, озбиљна војска, све озбиљнија, у 2019. ће бити велика улагања и стићи ће много тога што је већ наручено. Најважније је да се војници осећају добро, да имају већа примања, да подстичемо долазак у Војну гимназију и Војну академију, да могу да оснивају своју породицу и виде своју будућност", закључио је Вучић.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(субота, 10. нов 2018, 22:54) - MIloš [нерегистровани]

Miloš

Srpskom vojniku su vraćeni ugled i čast

(субота, 10. нов 2018, 19:37) - goga [нерегистровани]

nikad više

Nikada više nećemo biti slabi i nadam se da će se jošviše ulagati u vojsku koja čuva mir naše zemlje i vojnu neutralnost.

(субота, 10. нов 2018, 19:05) - Vivijen [нерегистровани]

Vek pobednika

Predsednik obecava nova ulaganja u VS i naredne godine.

(субота, 10. нов 2018, 17:47) - Nora [нерегистровани]

Vojska

Ulaganjem i modernizovanjem nase vojske povecavamo bezbednost nase zemlje.

(субота, 10. нов 2018, 15:31) - Sladjan [нерегистровани]

Vojska

Sada se najviše ulaže u našu vojsku koja je nikad jača i spremnija.

(субота, 10. нов 2018, 13:58) - Sanja [нерегистровани]

Hvala

U VS se nikad nije ulagalo kao danas.

(субота, 10. нов 2018, 12:20) - глас разума [нерегистровани]

Све похвале за нашу војску, али...

Прошла су времена од после НАТО Агресије када је уништавано наоружање наше Армије у Смедеревским високим пећима. Данас Србија поново јача и то је добро, јер тако треба и тако мора бити, узимајући у обзир у каквом то комшилуку живимо. Ипак моја жеља би била и та, да Србија, Војска Србије, држава као и сви њени грађани више никад не забораве своје ратне Хероје...Не сме се више дешавати да ти скромни, ненаметљиви и искрени ветерани херојске одбране земље немају решена животна и стамбена питања и да зависе од помоћи грађана и добрих људи и њихових донација. Људи који су ратовали за Србију се не смеју никада више заборављати и држава никад више не сме према њима да се маћехински односи. Морају се њихова питања системски решавати, то су људи који заслужују статус угледних грађана нашег друштва, као и опште поштовање, уз које мора бити и неопходна помоћ државе у свим сегментима живота, како би ти наши хероји без мука могли одгајати своје потомство. Надам се да ће Србија ускоро бити за толико јача, да ће се и та питања успешно почети решавати, на задовољство тих скромних јунака, коју су научили да се дају а да ништа не траже!

(субота, 10. нов 2018, 12:19) - Fudbaler [нерегистровани]

Aleksandar Vučić

Svako ulaganje u VS donosi ekonomski napredak, svaka proizvedeni metak donosi profit, Srbija danas treba da više ulaže u Srbiju.

(субота, 10. нов 2018, 12:01) - Aco [нерегистровани]

komentar

Vojska Srbije je poslednjih nekoliko godina napravila veliki napredak u svom radu znacajnim povecanjem borbene gotovosti i uspesnimsprovodjenjem svih zadataka.

(субота, 10. нов 2018, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

max

Ovo je pravo vreme da se pokaze spremnost i snaga nase vojske.