"Мост љубави" спојио обале реке Тисовице

Цмиљка и Дарко Вуковић који деценијама живе и раде у Немачкој, одмор у завичају у нововарошком селу Дебељи провели су радно. Уз помоћ комшија, направили су пешачки мост на реци Тисовици који спаја два суседна села.

Комшије из нововарошких села Трудова и Дебеље, лако су се дозивали али су се рето сретали. Плаховита планинска река Тисовица, само у време летњих суша може се прегазити, а привремени прелази, најчешће од брвана, нису дуго опстајали, па су с једне на другу страну последњих година морали да путују 50-ак километара.

Владан Чоланић из Трудова наводи да су два села, једно време, била потпуно одсечена једно од другог, јер је мост однела река.

"Нисам могла ни код брата да одем, јер је велика вода, не могу да пређем. На Спасовдан излазимо на гробље, ја не могу да одем оцу и мајци да запалим свећу", истиче Вера Вуковић из Дебеље.

Да комшијама, рођацима и пријатељима олакшају живот, Вуковићи су на делу реке које у овом крају зову "Брод" саградили пешачки, гвоздени мост. Делове су довозили из Ужица, склапали уз помоћ пријатеља а онда готово зараслом стазом спуштали до реке.

"То је била велика жеља мог мужа, и ја сам га у свему подржавала – кад је требало да се товари на приколицу у Ужицу, истовара кући, кад је доносио цемент и кад се вадила ризла из реке. Одазвали су се сви кога год смо позвали. Радили смо с љубављу, то нам је била жеља и остварили смо је", објашњава Цмиљка Вуковић.

Мала Вуковића ћуприја на Тисовици добила је назив "Мост љубави" и због тога што је некада на једној страни реке било више девојака, а на другој момака па су се ту, у Броду, састајали.

Данас су у селима остали углавном стари, сећају се прошлих дана и чекају да им у посету дођу потомци из градова и других држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво