Стефановић: Свеобухватне реформе за већу ефикасност полиције

Приручник Полицијско-обавештајни модел и документ Стратешка процена јавне безбедности, који су први пут код нас урађени по европском моделу, представљени су у Палати Србија. Министар полиције Небојша Стефановић је рекао да је МУП покренуо свеобухватне рефоме које ће повећати ефикасност полиције.

Небојша Стефановић је поручио и да ће тај документ значајно допринети европском путу Србије, а пре свега преговорима у оквиру поглавља 24.

Нагласио је да су приоритети МУП-а ефикасно супротстављање свим видовима криминала, као и да се осигура безбедност грађанима и пружи одлучан одговор сваком у покушају угрожавања стабилности наше земље.

"МУП је покренуо свеоухватне реформе за већу ефикасности полиције и већу безбедност земље, што је значајно за бољи инвестициони амбијент, а доноси и више радних места и бољи живот за наше грађане", навео је Стефановић.

Подсетио је да Србија има јасан циљ - чланство у ЕУ и нагласио да ће Стратешка процена јавне безбедности значајно допринети нашем европском путу, а пре свега преговорима у оквиру поглавља 24.

"Српска полиција је спреман и позудан партнер полицијама земаља ЕУ", поручио је министар полиције.

Тај пројекат је део програма за развој МУП-а који се од 2011. реализује у сарадњи и уз финансијску подршку Шведске.

"Данас представљамо Стратешку процену јавне безбедности и приручник за ПОМ. Стратешка процена јавне безбедности је први пут израђена у нашој земљи, а на основу методологије полицијско-обавештајног модела који примењују многе земље ЕУ", рекао је Стефановић.

ПОМ је савремени модел управљања полицијским пословима на свим нивоима полицијске организације, којим се обезбеђује ефективније, ефикасније и економичније обављање полицијских послова.

Стретешка процена јавне безбедности је кључни производ ПОМ-а која је идентификовала најбитније безбедносне изазове и приоритетне области у раду полиције у наредних пет година дајући значај проактивном поступању.

Ефекти успостављанај ПОМ-а и спровођења Стратешке процене јавне безбедности допринеће повећаној безбедности заједнице која се огледа у мањој стопи криминала, ефикаснијем откривању и расветљавању кривичних дела и прекршаја , безбеднијим учесницима у саобраћају, повећаној безбедности границе и смањењу других безбедносних ризика.

Стефановић је нагласио да је Стратешка процена јавне безбедности документ кои је резултат нашег преданог рада на јачању капацитета у борби против киминала, унапређењу правног оквира, развоја институција и ефикансијег и економичнијег управљања полицијским пословима.

Захвалио је Шведској на помоћи додајући да се реализују разни пројекти, у области стратешког планирања, управљања људским ресурсима, управљања информацијама, затим подршке даљем развоју информационо комуникационих технологија, форензике, али и родне равноправности полицијског обавештајног модела.

"Једна од приоритета је приближавање полиције грађанима и јачање поверења, као и боља међусобна комуникација и сарадња за већу безбедност. Важан корак је Стратешка процена јавна безбедности која ће омогућити стратешко сагледавање и боље ће расподелити ресурсе, а донеће и боље сервисе за грађане на локалном нивоу, пре свега када је реч о њиховој безбедности", навео је министар полиције.

Додаје да ће се у наредном периоду наставити рад на остваривању циљева дефинисаних овом проценом ако би се унапредила безбедност заједнице и учврстило поврење грађана.

"Како би имали службу која функционише у складу са најбољим европским стандардима", рекао је Стефановић

Када је реч о ПОМ-у, министар полиције истиче да савремени криминал дефинише често мењање начина деловања, уска сарадња без обзира на границе и употреба ИТ-а и да би се ефикасно супроставили неопходно је да делујемо прокативно, превентивно и да унапред знамо који ће бити следећи потез људи са друге стране закона.

Према његовим речима, поред класичих метода је потребно деловање вођено полицијско - обавештајним радом које ће омогућити ефикаснију и економичнију борбу против киминала.

"За разлику од реактивног модела овај проактивни модел је усмерен на окткривању починилаца и наглашава превенцију. Усмрен је на анализирање инормација и сазнања попут животних навика, контаката и активности људи са друге стране закона. Зато ћемо моћи ефикасно да одговоримо на савремене безбедносне изазове и претње, навео је Стефановић.

То ће, како каже, бити основ и за планско и стратешко деловање, усмеравнаје опреативне делатности, а све како би се супроштвили свим облицима кримунала и тероризма који је највећа претња за владавину права и развој саврмемног демократског друштва.

Истиче да је важно и јачање регионалане и међународне сарадње у борби против организованог кримнала.

Нагласио је да ПОМ поред европског и светског описује и оригинални српски модел који је прилагођен специфичностима полицијског модела, чији су квалитет потврдиле медународне институције - описујући га као "добар пример праксе за све остале чланице које планирају да успоставе овај модел".

"Одлична сарадња српске и шведске полиције"

Амбасадр Шведске Јан Лундин је истакао да Шведска има одличну сарадњу са српском полицијом и захвалио српским властима подсетивши да је сарадња траје још од 2002. године када је успорављен Споразум о реадмисији, а да је ове године закључен споразум о полицијског сарадњи две земље у области спречавања дроге, оружија и других.

"Шведска зна да се овде добро ради и зато радо сарађујемо са вама", нагласио је Лундин.

Навео је да су данас представљени документи веома важни за Србију и поручио да ће Шведска наставити да помаже Србију на путу ка ЕУ.

"Оба документа се тичу свих грађана Србије јер се тичу очувања слободе и безбедности, као и владавине права у земљи", навео је Лундин.

Каже да живимо у глобализованом свету и да зато има и више организованог криминала, због чега је повећана потреба да се суочи са безбносним претњама, што изискује нове иновативне методе.

"Честитаим на оставарењу ова два важна пројекта", додао је амбасадор истичући да су они значајни за реформу МУП-а.

Шеф шведске полиције Макс Лутеман је рекао да савремена и демократска полиција значи - заштита и служење грађанима и да је зато кључна улога ПОМ-а.

"Тај приручник је кључан за полиције широм света, како би биле ефикасније, одговорније и економичније, а у Србији доприноси и европским интеграцијама", навео је Лутеман.

Састанку су присуствовали: амбасадор Шведске Јан Лундин, директор полиције Владимир Ребић, представници МУП-а, и шведске полиције.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво