Деца почињу да говоре тек са три године

И овогодишњи Европски дан логопедије Србија дочекује са великим проблемима. Све више деце има потешкоће са говором, а због обавеза, родитељи све мање времена проводе са децом, тако да многи од ових проблема буду касно откривени. Посла има на претек, али не и логопеда који раде.

Пре само пола века око осам одсто малишана имало је поремећај говора и језика, понашања, учења и социјализације. Данас чак 63 одсто предшколаца у Србији суочава се са овим потешкоћама.

Драгана Ивковић, мама шестогодишњег дечака, каже да су проблем код сина приметили када је имао четири године.

"После извесног времена је почео да прескаче речи и да говори краће, а на крају је скроз прекинуо да говори", прича Драгана.

Силвана Пунишић са Института за експерименталну фонетику и патологију говора каже да је период проговарања померен на трећу годину, што није добро.

"Још немамо развијену свест нити довољно начина и механизама да родитељима приближимо информацију колико је важно да дете проговори између 10 и 14 месеца", каже Пунишићева.

Бајке, дружење и сликовнице заменили су рачунари, телевизија, таблети и то од најранијег узраста. Родитељи због све већег броја обавеза, немају времена да се посвете детету. Када се томе дода да у Србији ради око 350 логопеда – не чуди што је поремећаја говора све више.

"Правилник, тачка 4, каже да на 8.500 деце може бити један дефектолог са пола радног времена. Овим су деца угрожена", напомиње Пунишићева.

Логопед Снежана Ђорђевић од септембра ради у две школе. "Од септембра сам логопед две основне школе. Направила сам тријажне групе, деца која су ургентна и са којом је обавезно радити бар једном недељно", каже Ђорђевићева.

У овом тренутку на посао чека 143 логопеда, махом жене – подаци су Националне службе за запошљавање. "Завршила сам факултет у октобру прошле године и нема неких назнака за запослење", каже логопед Ирена Бацић.

Логопеди, као и остали стручни сарадници запошљавају се по важећем правилнику, поручују из ресорног министарства:

"Критеријум је величина школе, односно број одељења. Школа може да има једног или више стручних сарадника, а школа својим правилником о систематизацији радних места дефинише радно место, тј. да ли ће на место стручног сарадника запослити педагога, психолога, логопеда, дефектолога или социјалног радника", наводе у Министарству просвете.

Колико су логопеди важни, ипак најбоље знају родитељи чија су деца имала проблем са говором.

"Можете три речи да му кажете и он састави целу причу без замуцкивања", каже Драгана Ивковић.

Да би дошли до овог циља, многи родитељи морали су дуго да чекају или да пређу дуг пут до рецимо јединог логопеда у граду. На несрећу своје деце, многи су одустали.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије