Повратак Едисонове сијалице на светско тржиште

Иако је класична сијалица већ три и по године забрањена у Европској унији, могла би поново да освоји светско тржиште, само знатно унапређена. Недавно је објављено да тим научника са америчког "Ем-Ај-Ти" универзитета, у коме је и Србин Огњен Илић, ради на развоју нове класичне сијалице.

Класична сијалица је изум стар 136 година. Могућност њеног повратка на тржиште за струку је научни подвиг. Тим научника који ради на новој класичној сијалици тврди да ће бити енергетски ефикаснија и парираће новим технологијама осветљења.

"Њихови резултати показују да ће у скорој будућности моћи да се конструише нова варијанта класичне сијалице која је енергетски чак 10 пута повољнија од класичних. Она би требало да буде чак енергетски повољнија и од лед сијалица које су намењене унутрашњем осветљењу", каже проф. Миомир Костић са Одсека за енергетику - група за осветљење, ЕТФ Београд.

Многа удружења потрошача и научници из Европске уније упозоравају да поједине штедљиве сијалице нису безопасне као што се мислило, јер садрже живу. Већ је процурио у јавност и незваничан нацрт Европске комисије који указује на њихову нижу енергетску вредност и који би неке забрањене сијалице могао да врати на тржиште. Надлежни у Бриселу за сада само потврђују да се припремају нови прописи и у тој области.

"У овој фази ми сагледавамо различите опције које су нам представили консултанти. Зато још нисам у позицији да коментаришем шта ће Европска комисија урадити са тим предлозима јер су припреме за тај закон у овом тренутку веома сложене", каже Ана Каиса Итконен, портпаролка Европске комисије за енергетску политику.

Произвођачи пак прогнозирају да ће крај 21. века значити и крај класичних сијалица јер је таква производња неисплатива. А у лед осветљењу виде будућност.

"Доста је фирми са Истока које су преплавиле тржиште конвенционалним осветљењем које је јако лошег квалитета. Имамо пример да када уградите једну лед сијалицу рецимо у вашем дому, на пример у купатило она може да ради без проблема до 20 година. Значи толики јој је рaдни век", каже Војислав Перић из компаније "Благојевић", увозник Филипса.

Ипак, професор Електротехничког факултета у Београду категорично брани стару Едисонову сијалицу.

"Ја у свом шпајзу имам 50 класичних сијалица, чувам за тренутак када ће можда да се помамимо за Европом па и да и ми престанемо да их користимо. Европа је забранила дистрибуцију и коришћење на свом простору али нема проблема да их производе и испоручују нама. И добро је што је тако. Ја и даље сматрам да је то сијалица са најквалитетнијом светлошћу и користићу је док год будем могао", каже професор Костић.

Анализа тржишта у земљама ван Европске уније укључујући и Србију показује да половина потрошача тражи квалитет али и модерну технологију, а да друга половина и даље купује класичне сијалице јер су вишеструко јефтиније. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије