Читај ми!

Прелаз Хоргош–Реске поново отворен

Симболичним уклањањем ограда, министри унутрашњих послова Србије и Мађарске Небојша Стефановић и Шандор Пинтер поново су отворили за саобраћај гранични прелаз Хоргош 2, који је због мигрантске кризе био затворен у претходних нешто више од месец дана. Србија не може да буде сабирни центар за мигранте, поручио је Стефановић.

На заједничкој конференцији за новинаре, Небојша Стефановић је оценио да је ово пример добре сарадње две земље, те да њихови односи нису само речи него и конкретна дела.

Стефановић је рекао да мигрантска криза и даље траје и да мигранти истим рутама покушавају да се домогну западне Европе.

"Очекујемо веће ангажовање земаља ЕУ, јер је немогуће да транзитне земље преузму највећи део терета", напоменуо је српски министар полиције.

Стефановић је нагласио да је потребно међусуседске односе одржати на високом нивоу и важност тога да становништво не трпи никакве последице.

"Нама је најважније да транзитни путеви ка Западу, који воде кроз Мађарску, стално буду отворени", рекао је Стерфановић.

Мађарски министар полиције је навео да су, поновним отварањем Хоргоша 2, сви гранични прелази између две земље у функцији. Он се захвалио Стефановићу на свим напорима уложеним да би прелази били отворени и рекао да је њихово отварање зависило од добре сарадње две државе, два министарства и две полиције.

Пинтер је подсетио да су на том прелазу мигранти 16. септембра покушали да пробију границу и илегално уђу у ЕУ.

"Нису узимали у обзир законе Србије, законе Мађарске и регулативе ЕУ. Тај проблем је заједнички заустављен, а последице доведене у ред", рекао је Пинтер. Он се сложио са Стефановићем да заустављање илегалних миграција не зависи од ове две земље.

"Урадићемо све да сачувамо законе Мађарске и законе ЕУ", поручио је Пинтер.

Гранични прелаз Хоргош 2 је најновији прелаз између две земље који је пуштен у саобраћај овог пролећа, у присуству министара спољних послова две земље Ивице Дачића и Петера Сијарта.

Функционисао је све до избијања мигрантске кризе, односно од ступања на снагу новог, знатно оштријег Закона о државној граници у Мађарској 15. септембра. После тога прелаз је, због великог броја миграната, био у потпуности затворен.

Данас, од поднева, овај прелаз је отворен за све оне категорије саобраћаја које не могу користити прелаз Хоргош 1 – пешаке, бициклисте и пољопривредну механизацију.

Стефановић: Србија не може да буде сабирни центар за мигранте

После отварања граничног прелаза Хоргош 2, Стефановић је наставио разговоре са својим мађарским колегом Шандором Пинтером у смислу постизања договора како да могућа реадмисија не угрози Србију.

"Не можемо да дозволимо да се од Србије направи сабирни центар у који ће сви моћи да враћају мигранте, већ их морамо вратити у земље из којих су ушли у Србију", изјавио је Стефановић. 

Поновио је да Србија мора да врати мигранте који нису потекли из наше земље, по споразуму о реадмисији, земљама из којих су они ушли у Србију.

"Ако је то немогуће, онда морамо да тражимо решења са Европском унијом како да то постигнемо зато што не можемо да дозволимо да се од Србије направи сабирни центар у који ће сви моћи да враћају, а из Србије неће моћи да изађе нико. То просто није могуће", рекао је Стефановић новинарима након отварања прелаза.

Он је додао да Србија поштује своје обавезе из међународних споразума и да у договору решава проблем за који је поновио да се не тиче само Србије и Мађарске.

Када је у питању однос са Хрватском, министар је поновио да Србија жели "најбоље могуће односе са свим комшијама" и најавио да ће се сутра састати са министром унутрашњих послова те земље како би разговарали о томе шта је могуће да полиција учини да транзитни правци буду олакшани, односно "ситуација растерећена било какве тензије".

"То је интерес читавог региона. Видели сте да је Република Србија задржала потпуну стабилност поред бројних изазова и трудимо се да учествујемо у тој врсти регионалне стабилности и да све земље нашег региона имају нормалну будућност и нормалну сарадњу", рекао је Стафановић.

Он додаје да мигрантска криза није само проблем Хрватске, као ни само Србије ни само Мађарске, већ да су те земље део транзитних рута. Због тога тражи решење које мора бити свеобухватно, на нивоу целе Европе.

"Поставља се питање колико Европа може да прими људи – током једне године, током шест месеци, током једног месеца и како да одвојимо оне који имају право да траже азил од економских миграната и где да то учинимо", додао је Стефановић.

Такође је нагласио питање финансирања јер, како је рекао, земље попут Србије, које још увек имају нејаку економију, не могу преузети економски терет ове кризе на себе.

"Напросто, тражимо помоћ да због доласка зиме пружимо бољу и адекватнију помоћ мигрантима, јер када пада снег и температуре буду у минусу биће веома тешко обезбедити све што је мигрантима потребно да безбедно, сигурно и здравствено потпуно једнако прођу кроз нашу земљу", рекао је министар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије