Читај ми!

Србија спремна да привремено збрине већи број избеглица

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић изјавио је да је Србија спремна да привремено збрине повећан број избеглица који се очекује у наредном периоду и да је већ разрађена мрежа са 10 до 15 локација за њихов прихват.

На панел дискусији "Избегличка криза и одговор јавног, приватног и цивилног сектора" у Привредној комори Србије, Иванишевић је рекао да би могло да се деси да у Србији остане дуже две до три хиљаде избеглица, преноси Танјуг.

"Разрадили смо мрежу тачака на којима смо спремни привремено да пружамо помоћ. Налази се на 10 или 15 локација у Србији код бугарске, румунске, мађарске и хрватске границе - Димитровград, Чока, Кикинда, Српска Црња, Сомбор, Суботица, Кањижа, Шид... то су места где ће доћи ти људи уколико буде неопходно да се дуже задрже", рекао је Иванишевић.

Поручио је да Србија није добила никакве налоге по том питању, као и да их неће ни добијати.

Државни секретар је истакао да ти људи не желе трајно да се задрже у Србији већ да наставе пут ка Западној Европи.

Иванишевић је апеловао на компаније у Србији да помогну колико могу збрињавање миграната истичући да је сваки вид помоћи добродошао.

Осудио је јучерашњи напад хрватских полицајаца на српске новинаре код граничног прелаза Беркасово који су били на српској територији, истичући да је то недопустиво, "па све и да су новинари ушли у Хрватску радећи свој посао".

"Кад год ми покушамо ту кризу мало да санирамо комшије око нас се потруде да та криза добије нови импулс. Дуго смо се борили да отворимо границе Србије и побољшамо имиџ и нећемо сада да затварамо границе, ово што раде наше комшије је крајње неразумно", нагласио је држави секретар.

Како је рекао, избегличка криза има глобални карактер и нажалост међународна заједница још није дала одговор како ће је решити.

Иванишевић је навео да је у претходних шест месеци кроз Србију прошло више од 200.000 људи са Блиског истока.

Истакао је да би требало по међународним правилима утврдити ко је избеглица, на пример да ли су то само људи из Сирије, док би оне који долазе из Авганистана и Ирака и других земаља требало третирати као мигранте.

Портпарол Високог комесаријата за избеглице УНХЦР Србија Мелита Шуњић је рекла да је УНХЦР веома захвалан српској влади што неће затварати своје границе Србије.

Очекује да ће Хрватска одустати од затварања границе, јер се створио чеп.

Саветник председника ПКС Бојан Ђурић је изјавио да ПКС пружа помоћ држави у избегличкој кризи, као и да ће та помоћ бити још потребнија у наредном периоду због хладнијег времена и предстојеће зиме.

Рекао је да ће избегличка криза још дуго трајати, пошто су у току највеће промене у том смислу у Европи у последњих 25 година.

"ПКС ће бити на сваки начин ангажована", поручио је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије