Читај ми!

Највише притужби на дискриминацију у области рада

Убедљиво највећи број притужби Поверенику за заштиту равноправности у 2014. години односио се на дискриминацију у области рада и запошљавања, изјавила је повереница Бранкица Јанковић, истакавши да је и даље пред Србијом озбиљан пут у рушењу предрасуда о радницима из маргинализованих друштвених група.

За округлим столом са темом "Сузбијање дискриминације у области рада и запошљавања", Јанковићева је рекла да се у 2014. око једна трећина или око 40 одсто притужби односило на дискриминацију у областима рада и запошљавања.

Навела је да је последње истраживање показало да више од трећине испитаних грађана и грађанки и представника јавне власти сматра да је дискриминација најприсутнија у области запошљавања.

Ромкиње, старије од 45 година и особе са инвалидитетом начешће су дискриминисане приликом запошљавања и пријаве на конкурс за посао.

Повереница је рекла да је упутила препоруку сајтовима и порталима да не објављују конкурсе у којима су услови дикриминаторни јер се односе на пол, старост и изглед кандидата.

Готово сви су то учинили, рекла је Јанковић, наводећи да су неки отишли и корак даље јер су на своје сајтове поставили кратке водиче намењене спречавању дискриминаторних услова за запошљавање. То је за сваку похвалу, истакла је Јанковићева.

Наводећи примере, Јанковићева је рекла да је вођен и судски поступак против привредног друштва због огласа да су постребне девојке за рад на шалтеру и да је утврђено да је извршена дискриминација.

Том привредном друштву је забрањено да понавља акт дискриминације и наложено је да пресуду објави у дневном листу са националним тиражом.

Како је навела, поверенику су се обраћале и особе старије од 45 године јер су стављени у неједнак положај приликом специјализације и напредовања на послу, а било је и притужби у области запошљавања и рада где се наводила дискриминација јер кандидати нису чланови политичких партије.

Јанковић је навела да дискриминација у области рада и запошљавања показује исте или сличне обрисе у многим друштвима.

Директорка Федералне агенције за борбу против дискриминације Немачке Кристин Лудер је рекла да у условима свакодневног суочавања са избеглицама које желе посао, не сме бити дискриминације.

"Морамо свим људима да дамо једнаке шансе," рекла је она и додала да сва друштва имају за циљ борбу против дискриминације.

Извршни директор ГИЗ програма правне и судске реформе Јенс Посел рекао је да је последњих година законодавство у Србији које се односи на забрану дискриминације узнапредовало и оценио да је важно да се институционални капацитети оснаже када је реч о заштити од дискриминације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије