Малишани из Вуковара код председника и патријарха

Група малишана из Вуковара, који похађају вртић "Вуковар 2" у том граду у којем се настава одвија на српском језику и ћириличном писму, посетили су Председништво Србије, где су се дружили са председником Томиславом Николићем, уручили му поклоне и пренели поздраве својих ближњих. Такође, патријарх Иринеј примио је 18 предшколаца и као поклоне поделио им иконице.

Малишани, њих османаесторо, у Председништву су играли уз дечије песме, а у холу им се потом придружио председник Николић, преноси Танјуг.

Један од дечака пренео је председнику Србије поздраве свог деде, а једна девојчица му је рекла да је отац замолио да се слика са председником.

Деца су се сликала са председником и његовим сарадницама, Станиславом Пак и Јасмином Митровић Марић, које су малишанима причале о томе шта је посао председника Србије који, упркос многим обавезама, увек мисли на децу.

Малишани су председнику Николићу уручили поклон - симбол града Вуковара и цртеж.

И патријарх српски Иринеј примио је малишане из Вуковара и поручио да Срби морају да остану у Вуковару.

"Драго ми је да нас има у Вуковару. Морамо и да останемо ту", поручио је патријарх Иринеј.

Наводећи да вртић "Вуковар 2" остварује програме на српском језику и ћириличном писму, што представља оживотворење идеје остваривања права на васпитање и образовање националних мањина на свом језику и писму, директорка тог вртића Јармилка Бељичка Карлаш рекла је да им посета Београду значи много.

Додала је да је једна од њихових визија што тешње повезивање са матичном државом.

"Нама је велика част да смо успели да организујемо ову посету и да се упознамо и проширимо нашу сарадњу са вртићима у Србији. Изузетна нам је част и што нас је примио патријарх Иринеј, јер је то само једна надоградња оног што ми радимо са децом по питању очувања српске духовне заједнице", рекла је Бељичка Карлаш.

Навела је и да постоји добра сарадња са Српском православном црквом која делује у Вуковару и која им помаже у одржању традиције српског народа.

Истичући да вртић "Вуковар 2" углавном похађају деца српске националности, Бељичка Карлаш је указала да у вртићу има и деце хрватске националности која најчешће потичу из мешовитих бракова.

"Наша визија и мисија је оживотворење основних људских права, а поготово права деце на васпитање и образовање на матерњем језику. Визија нам је и да децу припремимо за квалитетан живот у вишекултуралној заједници и то не само каква је у Вуковару, већ и глобално", рекла је Баљичка Карлаш. додајући да у вртићу тренутно има више од 130 деце.

Председник Одбора за образовање, културу, спорт Заједничког већа општина Вуковар Слободан Живковић поновио је да је иницијатива за тродневну посету малишана из Вуковара потекла од Министарства спољних послова Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Захвалио се Управи на организовању посете, али и на свим активностима додајући да то много значи српској заједници са простора Хрватске.

"Они су главни ослонац српске заједнице првенствено на подручју Вуковара, али исто тако и на подручју целе Хрватске", рекао је Живковић.

Посету деце из Вуковара организовали су предшколска установа Дечји дани, Стари град Београд и вртић "Вуковар 2", у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, и уз подршку Заједничког већа општине Вуковар.

Мали Вуковарчани су у тродневну посету Београду допутовали јуче.

Захваљујући донацији Позоришта "Бошко Буха" деца су гледала представу "Мала сирена", а у Дечјем културном центру посебно за њих биће организована Креативна радионица ликовне и примењене уметности.

Они ће сутра обићи Скупштину Србије, а са њима ће се дружити и први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону су навели да је значај оваквих посета немерљив, да је реч о приближавању матичне државе и припадника српских заједница региона, те да је у том смислу организовано да целокупну посету прати и група од четири српска новинара из Хрватске, Румуније, Македоније и Албаније, који су тренутно на пракси у Београду.

Како су најавили, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону МСП ће наставити да подржава српску заједницу кроз слање уџбеника и дидактичког материјала и лектире.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије