Читај ми!

Протест родитеља погинулих у дискотеци "Контраст"

Родитељи и породице шесторо младих који су 2012. године погинули у пожару у дискотеци "Контраст" у Новом Саду протестовали су пред новосадским судом. Разлог протеста је, како тврде, "сраман и непрофесионални рад" тог суда и одуговлачење истраге и процеса против одговорних из државних органа.

Отац погинуле Тамаре, Бранко Миладиновић рекао је да се све одлуке у вези са одговорношћу по службеној дужности "намерно одуговлаче договором тужиоца, судија, адвоката и утицајем споља", када је реч о одговорности државних органа у случају "Контраст", преноси Бета.

Миладиновић је навео да се у овом случају мисли на новосадски сектор за ванредне ситуације, инспекторе и ватрогасце.

Новосадско тужилаштво покренуло је 2014. истрагу против четворо инспектора, а под истрагом су Славко Хајровић, Тихомир Вулетић и Маја Голубовић, који су обавили надзор и контролу у "Контрасту", као и Веселин Керац из грађевинске инспекције.

Почетак главног претреса оптуженом за злоупотребу службеног положаја, грађевинском инспектору Веселину Керцу, који је требало да буде одржан 9. фебруара 2015, одложен је пред Основним судом у Новом Саду због изостанка адвоката Бошка Арсенијевића.

"Оптужним предлозима против инспектора тужилаштво намерно није обухватило комплетну кривицу инспектора, злоупотребу службеног положаја и несавестан рад служби, да би умањили кривицу, а судије сталним одлагањем још нису ни започеле поступке", рекао је
Миладиновић.

Додао је да су кривичне пријаве против ватрогасаца три године "чамиле у фиокама да би се прикрила кривица", а да их је месец дана пре него што застаре тужилаштво одбацило са "срамним, неутемељеним и погрешним образложењем".

"Јавност мора да зна чињеницу да су наша деца шест сати остављена у објекту без свести, нису их износили напоље да их предају лекарима хитне помоћи, а то је најтежи злочин", додао је Миладиновић.

Родитељи су почетком фебруара поднели Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду приговор на одбацивање кривичних пријава и тражили да се кривично гоњење настави.

Снежана Вуковић, мајка погинулог Рената, рекла је да кривичним пријавама она не тражи да неко буде осуђен, већ да се испитају све околности.

"Како што је свима познато, ватрогасци и сви остали органи нису урадили свој посао праведно и законски како је требало. Чињенице постоје, а јавни тужилац вероватно размишља да је то сасвим у реду и да не треба више никога да гони, али бар би требало све до краја испитати", апеловала је Снежана Вуковић.

После двогодишњег суђења пред Вишим судом у Новом Саду, у јуну 2014. на затворске казне од пет до девет година у случају "Контраст" осуђени су власник дискотеке Алојз Ганић, закупац локала Славиша Станишић, други закупац Дејан Ратковић и електричар Мирослав Папуга.

У пожару у дискотеци "Контраст" 1. априла 2012. године погинули су Марина Аничић (25), Тамара Миладиновић (25), Милена Далмација (28), Зоран Игњатовић (28), Марко Павловић (29) и Ренато Вуковић (20).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије