Још увек без резултата о тровању ученика

Директор Клиничког центра Војводине и начелник Института за судску медицину у Новом Саду Драган Драшковић рекао је да комплетне токсиколошке анализе узорака узетих од ученика из основне школе у Шајкашу нису још завршене.

Драган Драшковић је рекао Танјугу да је део анализа који је до сада урађен показује да су резултати негативни.

"Токсикологија је нешто што траје и у неким случајевима је потребно и неколико недеља да би се добили резултати. Тако је свугде у свету, па и код нас", рекао је Драшковић.

Додаје да ће јавност сигурно бити обавештена о свим резултатима када анализе буду готове.

У Служби за информисање Клиничког центра Војводине рекли су да ће највероватније сутра бити организована конференција за новинаре на којој ће бити саопштени резултати анализа које су до сада урађене.

Епидемиолог Зоран Радовановић тврди да не постоје биолошки, физички или хемијски агенси који могу да доведу то таквих последица и да је осећање тровања и несвестице код ђака проузроковала епидемија масовне хистерије.

"Ту не постоји спољни узрок, реч је о феномену који је у глави, и то је обично погођен узраст пубертетлије, средње школе, ту је сугестибилност велика да једна особа, ученик или ученица почне да се жали на неки мирис, да каже да је све лошије, да ће се онсеветити, одједном почињу и остали", каже Радовановић.

Радовановић истиче да не може то „као гром" да погоди једну групу деце, а да професори и помоћно особље остану нетакнути.

"Узети су сви узорци, до сада су сви негативни и прилично је јасно да и додатне анализе неће показати ништа. Значи то је нешто што је много чешће него што се мисли. Врло је важно рећи, то није свесно, то није подвала, имитрање, сви се они осећају заиста лоше, значи нема преваре", објашњава Радовановић. 

 

 

 

У уторак је двадесетак ученика основне школе "Исидора Секулић" из Шајкаша хитно пребачено у Дечју болницу у Новом Саду са симптомима тровања.

Узрок још није откривен, а Министарство просвете је саопштило да је за сада искључена могућност тровања ученика гасом, али и храном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије