АФП: Пут од беде ка обећаној земљи

Градић Палић, на северу Србије, суочава се са егзодусом осиромашених косовских Албанаца који користе тај град као транзитну тачку за бољи живот у ЕУ, извештава агенција Франс прес. Типично путовање за мигранте почиње у Приштини, а извештач АФП недавно је кренуо на пут са око 150 људи смештених у три аутобуса од Приштине ка Палићу.

"Имамо независност, али су нам стомаци празни", рекао је Хасан Фазлију (27), који је на пут кренуо са супругом и једногодишњим сином Лиридоном, преноси Танјуг.

"Тешко је напустити своју земљу, али још теже у њој живети", каже Илир Сејдију (20), радник на грађевини.

Пошто стигну у Палић, мигранти су препуштени на милост и немилост кријумчарима с Косова који раде са локалним криминалцима и који наплаћују у просеку 300 евра по особи да је илегално пребаце у Мађарску, као и претерано високу цену за смештај.

"Овде сам са женом и двоје деце већ другу ноћ. Наплаћују нам 100 евра по соби и траже 980 евра да нас одведу у Мађарску", рекао је Селман (32), показујући на вилу "Лира" где је његова породица смештена.

Унутар виле, ходници су крцати људима, а вреће са смећем гомилају се испред.
Хотели и виле, око града на језеру, крцати су етничким Албанцима који морају да прођу преко Србије на путу ка Мађарској.

Локални медији извештавају да свакога дана око 10 аутобуса са мигрантима напушта Косово.

"Нисмо имали ниједан слободан дан откако је ово почело", рекао је један возач аутобуса, који није желео да буде именован."Мој шеф каже да има пет аутобуса уместо два, сва места би била попуњена недељу дана унапред", додао је он.

Близу 450 косовских Албанаца је ухапшено током три дана овог месеца у покушају да илегално пређу у Мађарску.

Према мађарској полицији, готово 8.000 илегалних имиграната, већином са Косова, ухапшено је само прошле седмице.

Од почетка фербуара, готово свакодневно више од 1.000 илегалних миграната, од којих велика већина са Косова, бива задржано, према подацима српских званичника. Српски званичници наводе да су недавно примили више од 60.000 захтева за српске пасоше, навела је француска агенција.

Грађанима Косова потребна је виза за улазак у ЕУ, док држављани Србије могу слободно да путују у 28 држава чланица европског блока.

Прилив економских миграната појачао је напетости у Мађарској, а премијер Виктор Орбан најавио оштрије мер.

Један од истакнутих чланова Орбанове странке Фидес чак се заложио да илегални мигранти буду смештени у затворе док траје разматрање њихових захтева за азил. Према званичним подацима, 43.000 људи је поднело захтев за азил у Мађарској, прошле године, у поређењу са 2.200 у 2012.

Само у јануару, Мађарска је примила 13.000 захтева за азил, према подацима Канцеларије за имиграцију и држављанство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије