Србија 67. земља по слободи медија

Србија је 67. земља на светској ранг-листи по слободи медија за 2014. и пала је за 13 места у односу на претходну годину, наводи се у годишњем извештају међународне невладине организације за заштиту новинара "Репортери без граница" са седиштем у Паризу.

На списку 180 држава, испред Србије су Словенија (на 35. месту), Хрватска (58), БиХ (66), а иза су Црна Гора (114) и Македонија (117), преноси Бета.

"Репортери без граница" су рангирали и Косово, које је на 87. месту у извештају те организације, што је седам места ниже него претходне године.

Финска, Норвешка и Данска су на врху с највећом слободом медија, док је најлошија ситуација у Туркменистану, Северној Кореји и Еритреји.

"Репортери без граница" у извештају наводе да су Сједињене Америчке Државе по слободи медија пале за три места и да су на 49. месту, Русија је пала за четири места и налази се 152. месту.

Према годишњем индексу, бележи се већи степен кршења слободе информација у 180 земаља, на свим континентима, наводи та организација и додаје да се највећи пад између два извештаја бележи у региону ЕУ–Балкан.

"Репортери без граница" сваке године објављују извештај и праве списак земаља узимајући у обзир неколико фактора: ниво злоупотребе медија, степен плурализма, независност медија, животну средину и аутоцензуру, правни оквир, транспарентност и инфраструктуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије