Матић: Дигитализација ће бити завршена на време

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекоминуникације Татјана Матић каже за РТС да ће процес дигитализације бити завршен на време, апелујући на грађане који имају право на бесплатне уређаје за дигитализацију да на време поднесу потребну документацију.

Татајана Матић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да је рок за добијање бесплатних уређаја за дигитализацију истекао 1. фебруара, али је истакла да је тај рок продужен, и додала како додатних рокова неће бити.

''Молимо грађане који мисле да могу да остваре право на бесплатан сет-топ бокс да се што пре јаве како би добили уређаје до рока када ће њихови градови, места, села прећи потпуно на дигитални сигнал. Рок је продужен до средине марта и молимо их да не чекају последњи тренутак већ да што пре ту обавезу, која је у њихову корист, обаве'', рекла је Матићева.

Указујући да вероватно неће више бити продужаван рок, државна секретарка је истакла да је то било типично за све друге земље у којима се дигитализација обављала.

Матићева је подсетила да бесплатне апарате могу да добију корисници новчано социјалне помоћи и корисници права на туђу негу и помоћ, као и пензионери са минималним пензијама који су носиоци самачког домаћинства.

Истиче да категорије које остварају своје право на основу Закона о социјалној заштити захтев могу да поднесу у центрима за социјални рад, док пензионери то могу да ураде у филијалама Фонда ПИО.

Матићева је навела и да је у овом тренутку 93 одсто становништва Србије покривено дигиталним сигналом, а да ће до краја јуна бити 95 одсто, док је само 62 одсто становништва било покривено анологним сигналом.

''Техничке припреме су окончане. Јавно предузеће 'Емисиона техника и везе' почиње да монтира опрему на антенске стубове. Апелујемо на грађане да не чекају последњи тренутак да остваре своје право. И у том смислу не види никакве сметње да се процес оконча до 17. јуна'', рекла је Матићева.

Према њеним речима, они који не остварују право да добију сет - топ боксове треба да обрате пажњу пре свега на дигитал тв, жиг гаранције које ресорно министарство за телекоминикације издаје у циљу гаранције свим грађанима.

На питање да ли ће држава зарадити од тог процеса, државна секретарка је рекла да је суштина преласка ослобађање радио фреквенцијског спектра који ће бити након тога бити понуђен на продају.

''Пре свега су заинтересовани мобилни оператори. То ће омогућити многи бољи развој мобилне телефоније, 4Г мреже нових технологија, бржи интернет. Све то утиче на смањене разлика између урбаних и руралних крајева'', рекла је Матићева и додала да су од продаје дигиталне дивиденде државе, наши суседи, до 100 милиона евра приходовали у буџет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије