Батина или лепа реч, нова дилема родитеља

Пре званичне јавне расправе, која почиње данас, новине које предвиђа Грађански законик изазвале су гласну полемику у јавности. Шта би могло да буде другачије у родитељству, васпитању и браку?

Преднацрт грађанског законика има 212 чланова. Поред бројних новина у правном систему Србије, предвидео је и да родитељи убудуће неће моћи батинама да кажњавају децу, да ће мајке добијати "демографску надокнаду".

Законик предвиђа и признавање сурогат материнства, увођење еутаназије, као и могућност изједначавања црквеног и грађанског брака.

Родитељи у Србији убудуће неће моћи да бију своју децу, уз стари мото "батина је из раја изашла". Преднацрт Грађанског законика пређвиђа забрану физичког кажњавања деце. Шта ће победити, батина или лепа реч, видећемо после јавне расправе.

"Ја нисам за кажњавање деце, ја сам против тога да држава забрани родитељима да телесно кажњавају децу. Постоји велика разлика између телесног кажњавања и физичког злостављања деце, то је под број један. А под број два није тачно да свако дете у свакој ситуацији може бити васпитано или заштићено од тога да на неки начин добије телесну казну", каже психотерапеут Зоран Миливојевић.

Батина или лепа реч нова је дилема са којом се сусрећу родитељи.

"Ако се подсетимо речи Душка Радовића - поштована децо, онда нам је све јасно. Ми смо кроз наше велике песнике добили добра упутства за дечја права за овај члан закона који треба да се донесе да децу не треба физички кажњавати", каже Миња Субота, музичар и ТВ уредник.

Мајке које роде треће дете добијаће такозвану "демографску накнаду" до пунолетства најмлађег детета.

Преднацрт је предвидео дужност државе да "финансијским, пореским, економским, социјалним и другим мерама и активностима подстиче рађање деце".

У Србији више од 200.000 парава не може да се оствари у улози родитеља. Једна од новина која ће им, можда, бити доступна јесте уговор са женом која би за њих носила и родила бебу. Новчана надокнада за сурогат материнство није предвиђена.

"Ако неко је из здравствених разлога лишен да буде родитељ, он је реално ускраћен не својом вољом, него то је недостатак могућности да реализује једну од најзначајнијих интимних и социјалних психолошких потреба и функција" указује докторка Славица Ђукић Дејановић, председница Одбора Скупштине Србије за здравље и породицу.

Убиство из милосрђа, или самилости, односно еутаназија, у Србији никада до сада није била дозвољено и као и у многим светским правним системима сматра се убиством. Међутим, предлог Грађанског законика, у члану 87. предвиђа увођење еутаназије.

Како ће на крају изгледати предлог новог Грађанског законика, видећемо после јавне расправе, која почиње данас, а трајаће и наредне године, до септембра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије