Читај ми!

Лечење поремећаја срчаног ритма на ВМА

На клиници за кардиологију Војномедицинске академије у Београду и званично се отвара сала у којој ће се радити електрофизиологија срца, најсавременија метода лечења болесника који имају поремећај срчаног ритма.

Такве интервенције су рађене само у Клиничком центру Србије и Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње - око хиљаду годишње. Отварањем најмодерније сале у региону смањиће се и време чекања, просечно две до три године.

Процењује се да у Србији атријалну фибрилацију, поремећај срчаног ритма, има скоро 150 хиљада људи, међу којима је све више младих и спортиста, а за сваког десетог неопходно је лечење катетерском аблацијом.

У Клиници за кардиологију ВМА већ је формирана листа чекања на којој је око 200 пацијената, због чега су интервенције почеле и пре званичног отварања сале.

"Упркос примени лекова нисам могао да постигнем жељени ефекат тако да је аблација било решење. Операција је била пре мање од 24 сата, већ након 6-7 сати могао сам да устанем-осећам се добро", каже Душан Јовић, пензионисани официр из Београда.

Марко Теофиловић, активни официр рекао је да је на Клиничком центру Србије идентификовано да треба да се уради радиофреквентна аблација. "Ставили су ме на листу чекањаи, чекам већ две године. Створили су се услови овде на ВМА и срећан сам", каже Теофиловић.

Након интервенције пацијент из сале излази са нормалним синусним ритмом. Уколико се аритмије јаве поново, интервенција може да се понови.

"У сали за електрофизиологију третирамо аритмије, оне које нисмо могли да излечимо медикаментозно као и најмалигније аритмије", истиче Огњен Гудељ, кардиолог ВМА.

Лекарима је на располагању систем са најновијом опремом коју користе сви већи европски центри.

"У овој сали ће се успешно радити електрофизиолошки мапинг, заправо моћићемо да нађемо узроке аритмија, њихова исходишна места, правилно проценимо и самим тим да решимо тај проблем", објашњава др Огњен Гудељ.

Осим за војне осигуранике, већ од 1. јануара наредне године, нова сала ВМА биће отворена и за цивиле са упутом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије