Читај ми!

После убиства навијача дипломатија на делу

Убиство 25-годишњег Марка Ивковића у Истанбулу мораће да буде расветљено да односи две земље не би били нарушени - то од Турске тражи државни врх Србије. Од погинулог навијача се опростио Кошаркашки клуб "Црвена звезда" поруком да смо сви поражени због губитка његовог живота.

Марко Ивковић, чије је тело синоћ допремљено у Србију, биће сахрањен сутра, на Новом бежанијском гробљу у Београду.

"Када разумно објашњење једне трагичне судбине изостане, једноставно завлада мук. Марко је изгубио живот, а после тога се сви осећамо поражени. Јер начин на који се то догодило није достојан човека", наводи "Црвена звезда".

Огласио се и тренер Галатасараја, чија је првобитна изјава, да су Звездини навијачи терористи, по многима, додатно подгрејала страсти.

"Ниједан трофеј који сам икада освојио или ћу тек освојити није вреднији од живота једног људског бића. С тим у вези, изјаве које сам дао на основу недовољних сазнања о инцидентима нису биле на месту и изазвале су последице које ми никако нису биле намера", навео је Ергин Атаман.

Једна од последица је и напетост на београдским улицама око амбасаде Турске - протеста навијача данас није било, али јесте јаких полицијских снага у центру престонице.

Последице на дипломатском терену оличене су у демаршу турском амбасадору у Србији и захтеву за пуну истину о убици Марка Ивковића.

"Ми очекујемо, а и премијер Давутоглу је у разговору са нашим премијером (Александром) Вучићем рекао да ће они врло озбиљно приступити тој истрази", рекао је Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије сматра да је то нужно "како бисмо ишли даље у смиривању целе ситуације и тензије након злочиначког акта и то је у интересу и Србије али и саме Турске".

Односи двеју држава су већ захладнели пре годину дана због изјава турских званичника о Косову и Метохији. Да ли би, после настојања да се врате на највиши ниво, могли да доживе нови ударац?

"И те како може да усколеба односе између две државе и мислим да је најбоља ствар која се десила хитна реакција највиших врхова и Србије и Турске", истиче некадашњи амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић.

Сматра да, ако Анкара изађе у сусрет захтевима српске владе, то не би требало да утиче на дипломатске односе Србије и Турске.

Бивши амбасадор Србије у Турској закључује да би расветљивање околности злочина било важно и за саму Турску, јер велики број српских држављана путује у ту земљу и жели да се осећа сигурно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије