Читај ми!

Крупањ, страх грађана због тешких метала у реци

Ни пет месеци од почетка еколошке катастрофе због изливања јаловине из рудника "Столице" у Костајнчку реку код Крупња, ништа није урађено на чишћењу терена. Тешки метали, показују најновије анализе, стигли су и до реке Дрине у Општини Богатић, због чега је тамошње становништво забринуто за здравље.

Када је у мају од поплаве и клизишта пукла брана на одлагалишту јаловине, прерађене руде антимона из рудника "Столице", мештани Костајника надали су се да ће надлежни брзо зауставити истицање опасних материја у њихову реку. Како ништа није учињено, породице које живе уз само извориште кажу да и даље живе у страху.

"Опет смо забринути, чим је већа киша, онда је и већи ризик за брану. Такође није добро ни ово што удишемо јер се осећа током испаравања у ваздуху и баш гуши у плућима", каже Љиљана Јовановић из Костајника код Крупња.

Анализе узорака воде показале су да је количина тешких метала – гвожђа, кадмијума, антимона, живе и олова – неколико стотина пута већа од дозвољене, због чега река има сиву боју. Мештани наводе да су на терен излазили и званичници и инспекција, али да се ништа не предузима.

"Тај огроман муљ тече. Хучи од горе, кад јаловина иде, то је ужас, деца су у страху", каже Миливој Вучетић из Костајника.

"Јако смо забринути за здравље и за нашу децу. То је штетно и за стоку, и за све, и за баште, и за наводњавање. Овде су били и кажу да се разложило. Ја не знам да тешки метали могу да се разлажу", каже Драгица Вучетић.

У Министарству пољопривреде и заштите животне средине кажу да су инспекције обавиле контроле и да су из својих надлежности донеле решења, по којима "Фармаком", који је власник рудника, није поступио, због чега је поднета пријава.

Руководство рудника, међутим, образлаже да је и њих задесила непогода и очекују помоћ државе. За то време, у Костајничкој реци и Коренити нестају ракови и рибе, а дуж обале, суше се и врбе.

Сиви муљ који носи и тешке метале стигао је и у реку Јадар на тридесетом километру од изворишта јаловине, а према најновијим анализама Агенције за заштиту животне средине Србије, доспео је и у Дрину код Бадовинаца, где је вода у четвртој класи са повећаном концентрацијом гвожђа, арсена и олова.

За решавање проблема, два надлежна министарства формирала су у јуну тим за праћење мера за спречавање изливања токсичне јаловине, а локалне самоуправе Лознице и Крупња поново су упутиле допис Влади да помогне да се загађивање заустави.

"Кад је здравље у питању, онда је потребно да сви предузмемо одговарајуће мере. До сада од Владе Србије нисмо добили никакав конкретан одговор", каже Јанко Алексић, члан Градског већа Лознице задужен за ресор екологије.

Процењена штета на јаловишту ушла је и у званични извештај за донаторску конференцију у Бриселу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије