Читај ми!

Сезонски рад, радије за шанком него на њиви

За сезонски рад су највише заинтересовани студенти и средњошколци. Омладинци се много радије прихватају шанка или продаје сладоледа, него рада на њиви.

Ко хоће да ради и пре него што заврши школу, може. Додуше, сезонске послове који се ове године плаћају од 1.000 до 3.000 динара дневно.

Понуда није битно другачија од прошлогодишње, а за сезонски рад су највише заинтересовани студенти и средњошколци. 

Иако је лето идеално време за трошење новца, има и оних који користе прилику да нешто зараде. Иако су и највећи светски лидери и најбогатији људи планете каријеру започели у таксију, или кафићу, данашњи сезонци имају скромније амбиције.

"Код нас овде може да се напредује, наравно ко се како труди ко како ради. Конкретно ја сам почела да радим да би исплатила своју школарину", каже Милена Копривица.

Многи послодавци траже искусне сезонце, што може представљати проблем за младе. Колико ће зарадити и да ли ће плата каснити разликује се од фирме до фирме. Они који се докажу, могу да остану и за стално.

Ко се покаже да је квалитетан и добар и услови које ми понудимо одговарају увек је добро дошао. Радимо свих 365 дана и ти људи који се појављују у сезони имају могућност и опцију да нам помогну кад год то треба њима или нама", каже менаџер Горан Слепчевић.

Лети добро зараде радници на грађевини - у просеку 3.000 динара дневно. Промоција може донети тек сто, али и до хиљаду динара по сату. За рад у кафићу сезонци дневно добијају око 1.000 динара. Понуда и потражња се поклапају, а послодавци предност дају студентима и средњошколцима, тврде у Омладинским задругама.

"Ове године можемо да се похвалимо да је порасло интересовање младих да зараде неки свој џепарац, поготово можемо да похвалимо средњошколце који у овом моменту у великом броју долази у групама", каже Снежана Ђурић из Судентске задруге.

"Омладинци" углавном тврде да нема посла који не би радили. Ипак, много радије се прихватају шанка или продаје сладоледа, него рада на њиви. Зато се произвођачи малина, или вишања, већ традиционално муче да обезбеде довољно берача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 02. август 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом