Читај ми!

Подршка ЕУ Србији и БиХ после поплава

Србија и БиХ се суочавају са последицама поплава које су нанеле велику штету и Хрватској, наведено је на сајту Европске комисије. У истом тексту је наглашено да ће ЕУ наставити да подржава угрожене балканске земље како би се што пре опоравиле.

Европска комисија истиче да се ЕУ, од почетка поплава и ванредне ситуације, солидарише са угроженим земљама.

"На почетку, државе чланице ЕУ послале су помоћ за коју је била задужена Европска комисија. Та прва реакција на поплаве била је врло важна. ЕУ је помогла да се спасу људи, испумпа вода из поплављених објеката, обезбеди снабдевање струјом, достави основна помоћ угроженим подручјима и предвиди развој ситуације", наводи се у саопштењу које је објављено на сајту Европске комисије.

Истиче се да ЕУ чини све што је у њеној моћи како би помогла Србији и БиХ да се опораве.

"Пошто се штета још процењује и утврђује колика су средства потребна за обнову, релевантне службе Европске комисије разматрају како да помогну Србији у оквиру предвиђених инструмената у процесу придруживања, и када је реч о средњорочним и дугорочним мерама.

Наводи се и да су нашој земљи доступни пројекти у оквиру ИПА фондова који нису искоришћени у претходном периоду. Како се истиче, ти пројекти могли би бити искоришћени у веома кратком року, већ до средине јуна.

ЕУ је посвећена и подршци на средњи и дужи рок. Наводи се да ће ЕУ у будућности радити на ИПА програмима, укључујући и регионалне програме, како би се омогућила реконструкција и ублажио ризик од поплава.

Као примери наводе се зајмови за реконструкцију инфраструктуре, реконструкцију руника угља и електрана, зајмови невладиним организацијама, међународним организацијама и осталим релевантним партнерима, техничка подршка у припреми пројеката и припреми менаџмента ризика.

"Такве активности захтевају стратешки приступ и требало би да буду повезане са Дунавском стратегијом и могућношћу да се одговори на ванредну ситуацију", наводи Европска комисија.

Истиче се и да Србија може, као земља кандидат, да конкурише и за Солидарни фонд ЕУ под истим условима као и све остале државе чланице ЕУ.

Тај фонд може допринети покривању трошкова опоравка инфраструктуре и неких служби, чишћења угрожених подручја укључујући и природне зоне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије