Поплаве ујединиле посланике

Поплаве у Србији нису заобишле ни парламентарце, ни њихове породице, ни њихове куће. Из поплављених подручја долази 15 посланика. Ових дана, у највише законодавно тело свраћају само како би координирали помагање угроженима.

Без бурних расправа и полемика, у складу са тренутном ситуацијом у држави, посланици Скупштине Србије завршили су трећу ванредну седницу. Усвојили су сет правосудних закона и изабрали председнике 141. суда. За помоћ страдалима у поплавама, Парламент је издвојио 100 милиона динара, а посланици су се одрекли дела зараде. 

Поплаве, међутим, нису заобишле ни парламентарце, ни њихове породице, ни њихове куће. 

После радног дана у скупштини, и њих је у току ноћи пробудила сирена у Обреновцу.

"Када сам погледао кроз прозор, вода је била на 20 метара од мог стана. Имам сина, снају унучуће, супругу. Рекао сам само - излазите и не окрећите се", каже Обрад Исаиловић, посланик из Обреновца.

Посланик из Обреновца Иван Карић каже да је био мрак и да је киша падала, чула су се запомагања, чула се стока како се дави, чуле су се и куће које се руше.

Из поплављених подручја долази 15 посланика. Ових дана, у највише законодавно тело свраћају само како би координирали помагање угроженима.

Милена Ћоровић посланица из Шапца каже да помажу где год могу јер је онима који су то преживели, заиста је тешко.

"Онај први страх, то је страх за живот, онда кад се мало побегнете од те воде, следећи страх је за имовину, а кад дођете на сигурно, размишља се о егзистенцији", прича Исаиловић.

И Свилајнац моли за помоћ. "Одједанпут у року од десет минута наиђе вода од два метра и ви останете без свега, без намештаја, аутомобила, докумената, без породичних фотографија. И шта сад треба", упитала је посланица из Свилајнца Марија Стевановић.

Истога дана, председница Скупштине Србије отказала је седницу и позвала угрожене посланике.

"Заиста су то били емотивни разговори, избрисале су се све политичке разлике. Оно што је заиста било величанствено јесте да нису желели да напусте зграде у којима су били док не прође евакуација свих људи из тих зграда, њихових комшија и пријатеља", рекла је Маја Гојковић.

Нову седницу посланици почињу у понедељак, а у наредним недељама расправљеће и о Извештају Владе о мерама које су предузете у поплавама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије