Читај ми!

Крстић и Удовички у обиласку поплављених подручја

Министар финансија Лазар Крстић је са потпредседницом владе и министарком за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички обишао Лозницу, Коцељеву, Уб и Обреновац.

У разговору са представницима локалне самоуправе разменили су информације о обиму штете и могућим начинима за њено отклањање и помоћи угроженом становништву, саопштила је Влада Србије, пренео је Танјуг.

Вода је однела једногодишњи буџет Лознице. Штета је за сада процењена на милијарду и 600.000 милиона динара. Путеви, мостови, стамбени и пословни објекти највише су страдали.

"Оно што додатно угтрожава су 160 клизишта. Имамо 15 кућа у којима се не може живети", објашњава председник Општине Лозница Видоје Петровић.

Коцељева је своју штету проценила на 355 милиона динара. Инфраструктура је и овде највише претрпела.

"Сачували смо главе, то је била прва ствар", истиче председник општине Коцељева Верољуб Матић.

И Уб се бори. Један од приоритета је сетва. Још се процењује Штета на усевима. Највише су оштећени путеви, процењује се да је штета 90 милиона динара, потом сточни фонд - 16 милиона.

"Оно што је наша намера овде била јесте да и на папиру и на терену видимо каква је заправо ситуација, како би смо могли, не ми да проценимо штету, већ да успоставимо систем који ће то омугућити свим представницима општина", рекао је министар финансија Лазар Крстић.

Иако процене коначне штете нема, дели се на четири врсте -инфраструктура, пољопривредна газдинства, куће грађана и привреда.

"Неће бити средстава да се свима сва штета надокнади, мораће јако пажљиово да се дели. Сви треба да буду свесни да ће бити контроле трошења средстава", истиче министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

У наредних десетак дана требало би да се обезбеди семе за сетву. Министар финансија најављује и да ће се са банкама, разговарати о репрограму кредита грађанима који су погођени поплавама.

Министри Крстић и Удовички састали су се у Обреновцу и са командантом Жандармерије Миленком Божовићем и представницима кризног штаба, који су им представили ситуацију на терену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије