среда, 14.05.2014, 12:25 -> 13:09
štampajЂукић: Циљ је квалитет хране као у ЕУ
Државни секретар министарства здравља Владимир Ђукић каже да је циљ да храна у Србији буде квалитетна као у земљама Европске уније. Тренутна организација инспекцијске службе то, међутим, не дозвољава, рекао је Ђукић.
Владимир Ђукић је, отварајући дводневну националну међусекторску радионицу о безбедности хране, нагласио да Србија жели да произведену храну извози у Европу како дозвољавају стандарди ЕУ, јавља Танјуг.
"Ми не желимо да у Европу улазимо као 'слепи путници', желимо да производња хране у Србији има онакав квалитет какав има у земљама ЕУ, а самим тим и сигурност. Нажалост, организација инспекцијске службе нам сада то не дозвољава", нагласио је државни секретар.
Рекао је да очекује да ће после овог састанка бити много боља међусекторска сарадња између Управе за ветерину, Министарства пољопривреде и Министарства здравља у контроли, производњи, промету и кориштењу намирница, јер то налажу директиве ЕУ и поглавља 12 и 28.
Директор Управе за ветерину Министарства пољопривреде Дејан Бугарски рекао је да је безбедност хране круна читавог деловања ветеринарске струке, а тај пут је веома дугачак и за већину потрошача углавном невидљив.
"Он почиње у производњи здравствено безбедне хране за животиње. Од те тачке па до крајњег потрошача пут је дугачак и на том путу постоји много тачака и ветеринарска струка покрива цео тај пут", нагласио је Бугарски.
Додао је да је светски тренд тежње ка олакшаној трговини, што намеће мање испитивања и мање трошкова, а истовремено се захтева да намнирница животињнског порекла буду здраве и безбедне.
"Суочени смо са тим да се мења појам шта значи здравствено безбедна храна. И у том стању где се мешају различити утицаји, различита очекивања ветеринарска струка се труди да да свој допринос", рекао је Бугарски и нагласио да је јако важна међусекторска сарадња.
Амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рагнар Камсваг је рекао да ће Норвешка помоћи Србији на путу ка ЕУ, а безбедност хране је један од важних сегмената, као и да су српски закони о безбедности хране у складу са законима ЕУ.
"У свету данас живи око девет милијарди становника и цео свет се суочава са проблемима безбедности хране и важна је борба против болести које се преносе храном", рекао је Камсваг.
Директор Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Драга Илић нагласио је да је једно од главних питања за заштиту, очување и унапређење здравља становништава обезбеђивање здраве, сигурне, квалитетне хране и правилне исхране.
"Могућност контаминације хране је на сваком кораку у ланцу од сировине до потрошача", рекао је Илић.
Додао је да ризик постоји од обољења животиња, загађења спољне животне средине, неадекватних третмана у примарној производњи, нестручне примене агротехничких мера, нехигијенског руковања храном, неадекватнихи услова складиштења, транспорта, чувања.
Осим предавача из Србије, на скупу ће учествовати и бројни предавачи из Европске уније.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар