понедељак, 10.03.2014, 13:53 -> 18:46
štampajУ продаји хиљаде тона меса сумњивог квалитета?
У Србији се продаје на хиљаде тона меса сумњивог квалитета, упозоравају у Националној организацији потрошача и позивају Министарство пољопривреде да хитно предузме озбиљне и конкретне кораке.
Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић упозорио је да се у Србији продаје на хиљаде тона меса сумњивог квалитета.
Најновији случај продаје меса угинулих животиња у Великој Плани, према његовим речима, није ништа ново.
Паповић је агенцији Бета рекао да је пре три године из Бразила и Аргентине увезено месо сумњивог квалитета и да до сада није обелодањено који произвођач је то месо стављао у промет.
Нагласио је да НОПС стално указује на неопходност пуне контроле меса и месних прерађевина која укључује контролу произвођача животиња, кланица, прерађивача и крајњих продаваца.
У Србији, како је истакао, немо довољно инспектора, а додатни проблем је и то што неки од њих не раде свој посао како треба.
"Велики проблем којем треба да се посвети пажња јесте и мали број кафилерија. Некада их је у Србији било на десетине, а сада само две или три имају дозволу за рад", рекао је председник НОПС-а.
Није могао да прецизира које количине меса сумњивог квалитета стигну до тржишта, али је навео да је реч "о тонама и тонама таквог меса".
"Ситуација која се десила пре неколико дана у Великој Плани, где је откупљивано и стављано у промет месо угинулих крава и коња, треба да буде последње упозорење Министарству пољопривреде да хитно предузме озбиљне и конкретне кораке", истакао је Паповић.
Прошле седмице полиција је ухапсила једну особу јер је у Великој Плани откупљивала месо угинулих крава и коња, за које се знало да није за исхрану, а потом га прерађивала и продавала у својој угоститељској радњи преко пута основне школе.
Према оценама ветеринара, месо угинулих животиња, па чак уколико здрава животиња угине од инфаркта, није за људску употребу, ни сирово ни прерађено и може бити врло опасно, јер се у ткиву угинуле животиње која није искрварила у року од пола сата почињу размножавати бактерије које постоје у организму.
Медији су прошле године упозоравали и да се Србији све више увози месо и месне прерађевине лошег квалитета и којима се ближи рок истека трајања, док се илегално највише преко Косова увози чак и месо коме је рок трајања истекао, садржи ГМО или повећани ниво хормона.
Писало се и да је у многим месарама у Србији могла да се нађе и пилетина из Јужне Америке која је долазила преко црногорске луке, као и говедина из Бразила и Аргентине које дозвољавају употребу ГМО сточне хране.
Према званичним подацима, Србија највише увози месо из Аргентине, а произвођачи меса и месних прерађевина су велики увоз образлагали тиме да на домаћем тржишту нема довољно сировина за производњу због осипања сточног фонда.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар