Преминуо историчар Мирослав Јовановић

У Београду јe изненада преминуо председник Управног одбора Архива Србије, проф. др Мирослав Јовановић, саопштио је Архив Србије. У саопштењу се наводи да је Мирослав Јовановић спадао у ред најистакнутијих савремених српских историчара и да је иза себе оставио изузетно значајан и богат научни опус.

У Београду је у среду изненада преминуо председник Управног одбора Архива Србије, проф. др Мирослав Јовановић, саопштио је Архив Србије.

 

Наводећи да је Јовановић добитник Награде града Београда за друштвене и хуманистичке науке за 2012. годину, Архив Србије је подсетио да је он био редовни професор Филозофског факултета у Београду, редовни професор Филозофског факултета у Баналуци и директор Одељења за историју Андрићевог института у Андрићграду.

"Као дугогодишњи члан, а од недавно и председник Управног одбора Архива Србије", наводи се у саопштењу, Јовановић је оставио дубок траг у раду ове институције културе од националног значаја.

"Својим одговорним ангажовањем дао је изузетан допринос унапређивању архивске делатности а посебно Архива Србије. Био је члан Радне групе за израду Нацрта закона о архивској грађи и архивској служби, председник редакције вишетомног зборника докумената 'Москва - Србија, Београд - Русија 16-20. век' и председник Жирија за доделу Годишње награде ''Ђурђа И. Јеленића'', наведено је у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је Мирослав Јовановић спадао у ред најистакнутијих савремених српских историчара и да је иза себе оставио изузетно значајан и богат научни опус.

Архив наводи да, прераним одласком Мирослава Јовановића, историјска наука и култура Србије остају ускраћени за прегаоца, који је тежио и успевао да прошири хоризонте научне спознаје прошлости.

"Током свог живота и рада стручношћу и интегритетом пружао је пример и путоказ колегама и бројним студентима. Његово професионално и људско дело инспирисаће све оне који ће у будућности исписивати странице српске историографије", додаје се се у саопштењу Архива Србије.

Комеморација поводом смрти проф. др Мирослава Јовановића, биће одржана, у петак, у 12 сати у Архиву Србије (Карнегијева, број 2).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије