Савети за добру зимницу

Припремање зимнице траје увелико. Рок трајања зимнице, назначен је на куповним паковањима и то је период у којем би било најбоље да се она искористи. Ипак, по његовом истеку не значи да храна није здрава.

Домаћице у Србији последњих недеља имају пуне руке посла, јер увелико траје припремање зимнице. Најбоље би било, кажу, када бисмо зимницу правили само за једну сезону. Будући да је немогуће тачно проценити колико ћемо потрошити, обично нека тегла претекне и за следећу годину. 

Без добре паприке, нема доброг ајвара. Владимир Ракашћанин из "Фудленда" каже да су со и сирће посебно важни, јер сирће штити ајвар и омогућује му да се одржи.

"Ставља се со, уље, шећер и листићи од зелена. Главни зачин ајвара је бели лук", каже Вера Јовин, домаћица из Зрењанина.  

Свака домаћица у Србији има свој рецепт за зимницу, за који мисли да је најбољи. Све, свакако не можемо да вам их прикажемо, али зато можемо да вам кажемо колико дуго и како заиста може да се чува ајвар, џем или кувани парадајз без обзира да ли их сами припремате или их купујете.

Рок трајања зимнице, назначен је на куповним паковањима и то је период у којем би било најбоље да се она искористи. Ипак, по његовом истеку не значи да храна није здрава.

"Уколико смо вршили топло пуњење и херметичко затварање и складиштили на хладном, тамном и прозрачном месту онда заиста кажемо да је то трајна конзерва да може дужи временском периоду да се користи", каже Тања Петровић са Пољопривредног факултета.

Према њеним речима, нутритивна својства ће бити најбоље сачувана у тој једној сезоно години, а неће бити никакав проблем и неколико година уколико прође ако је на исправан начин припремљено.

Најсигурнији начин да одредите да ли су џем или ајвар здрави, јесте да обратите пажњу на њихову боју, мирис и укус.

Домачица Вера не препоручује да ајвар стоји дуже од две године, а џем од шљива и кајсија може да стоји и три године. 

И поклопац на тегли може да упозори на неисправност производа. Владимир Ракашћанин објашњава да поклопац на производу који се пастеризују, мора да буде у улегнутом положају.

"То је знак да је још увек присутан вакуум у амбалажи и да је тај производ безбедан. Ако је поклопац у равном положају значи да је дошло до повлачења ваздуха из спољашње средине и такав производ највероватније није исправан", каже Ракашћанин.

Највећа грешка домаћица може да буде покушај да спасу део садржаја из тегле уколико се ухвати плесан на површини зимнице. Оне не морају, али могу да садрже токсине, који су штетни по здравље, продиру до дна амбалаже, а ни поновним кувањем не могу да се униште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 02. август 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом