Читај ми!

Легализација, повратак на редован поступак

Помоћница министра грађевине и урбанизма Александра Дамњановић најавила је да ће за легализацију бесправно изграђених објеката бити потребна сва документација као и у редовном поступку, а да ће о смањењу цена одлучивати локалне самоуправе.

Према новом закону, легализација бесправно изграђених објеката вршиће се под условима који важе и у редовном поступку за добијање грађевинске дозволе, рекла помоћница министра грађевине и урбанизма Александра Дамњановић.

Гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а, Александра Дамњановић је најавила да ће се нови закон о легализацији бесправно изграђених објеката односити само на она лица која су захтеве за легализацију поднела до 11. марта 2010. године, а своје непокретности изградили до 11. септембра 2009. године.

То значи да нема новог пријавног рока, наглашава Дамњановићева.

Према одлуци Уставног суда, легализација мора да се обави под истим условима који су прописани и за редовно добијање грађевинске дозволе, наводи Дамњановић.

Објашњава да ће за легализацију бити потребни главни пројекат и комплетна документација као и у редовном поступку.

Александра Дамњановић оцењује да ће нови закон "мало успорити" поступак легализације, која је, према њеним речима, практично враћена на редован поступак.

Што се тиче плаћања, помоћница министра каже да новим законом није предвиђено никакво снижење цене легализације, али су дате препоруке локалним самоуправама да неким категоријама ту цену смање.

То су, наводи Дамњановићева, пре свега грађани који су решавали стамбени проблем, а немају другу непокретност, као и лица која су путем месног самодоприноса изграђивала комуналну инфраструктуру.

Дамњановићева оцењује да општине овога пута треба да се "уозбиље" и прилагоде цене легализације могућностима својих грађана.

Поднето је око 700 хиљада захтева за легализацију бесправно изграђених објеката, а решено је само нешто више од 10 одсто.

Сада у Скупштини на усвајање чека нови закон, јер је претходни Уставни суд прогласио неуставним, због довођења у неравноправан положај оних који су градили по прописима.

Легализација је тренутно заустављена, али секретаријати могу да прослеђују катастру раније поднете захтеве за легализацију и грађани могу да упишу својину над нелегалним објектима.

У марту је усвојен Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе, који ће, како се планира, до краја 2014. омогућити упис права власништва свих објеката у Србији.

Како је из Владе најављено, морају да се упишу и они који нису предали захтеве за легализацију.

У Србији има милион и триста хиљада нелегалних објеката.

Према неким проценама, легализацијом би у Србији могла да се стави у економски промет имовина вредна више милијарди евра, али и да се коначно уведе ред у област урбанизма.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара