Лончар: Трансплантација чека доноре

Спремни смо сваког секунда да урадимо трансплантацију јетре уколико се појави донор, рекао за РТС директор Ургентног центра Златибор Лончар, додајући да је обезбеђена екипа од тридесетак људи.

Директор Ургентног центра Клиничког центра Србије Златибор Лончар, који је у тиму за трансплантацију јетре, каже да трансплантација може да се уради и данас уколико има донора.

"Ургентни центар има 24 часа екипу која може да уради трансплантацију. Спремни смо сваког секунда када се појави донор да то урадимо", рекао је Лончар, гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, преко 30 људи је спремно да у сваком моменту дође у Ургентни центар и уради трансплантацију.

"Када ће то бити зависи од донора. Последњих месец дана четворо потенцијалних донора је било, међутим нисмо добили сагласност. Надам се да ће се то променити да ће наићи серија када ћемо радити више трансплантација", каже Лончар.

У Ургентном центру неће се стати са трансплантацијом и то је процес који не може да се заустави, каже директор.

"Што се закон о трансплантацији пре донесе биће боље за све, али није довољан само закон, потребни су људи, ентузијасти да крену у ову причу и да је раде из душе, да схвате да је ово велики проблем", каже Лончар.

Огледало здравства свуда у свету огледа се у ургентним стањима и у трансплантацији, каже Лончар и истиче да је неопходно одвојити битне од небитних ствари. 

"Лествица је подигнута високо, овде ће бити места само за најбоље, за теоретичаре и оне који причају а ништа не раде места неће бити", рекао је Лончар.

На добром смо путу и имаћемо апсолутну логистичку подршку свих, истиче Лончар додајући да ће ту бити и проблема јер, како каже, имате пола њих који вас хвале и пола њих који вас куде, али резултати ће показати.

"До сада смо имали донације преко 3,5 милиона евра у опреми, материјалу и лековима, од тога имамо уштеду само на набавци лекова 250 милиона динара. Кад имамо уштеду Фонд нам врати 60 процената од тога. То су средства која ћемо искористити за трансплантацију", објаснио је Лончар.

Према његовим речима, хеликоптер постоји 24 часа спреман за транспорт а до краја године биће комплетнио опремљен авион за угрожене пацијенте за трансплантацију без динара улагања. "Овде могу да се ураде ствари путем прерасподеле и да се ставе на право место", каже Лончар.

Говорећи о трансплантацији плућа, Лончар каже да је стигао предлог уговора са АКХ клинике и ту неће бити никаквих проблема, већ само пар ситница да се договоре.

"Уговор ће моћи да се потпише до почетка септембра и наши пацијенти биће безбедни, односно мирније ће моћи да чекају трансплантацију плућа", каже Лончар, додајући да се за трансплантацију срца чека одговарајући донор. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара