Борба за привилегије трудница

Младе мајке и труднице принуђене су да се, најчешће, саме боре за своја права. У покушају да се промени однос друштва, у току је кампања Народне скупштине "Предност деци и трудницама".

Труднице и младе мајке у Србији већ су навикле да се боре за своја права. Боре се са бирократијом, потом, често, за радно место после порођаја. Понекад морају да се боре и за место у аутобусу.

Отворено је питање да ли би привилегије за труднице у сваком друштву морале да се подразумевају, или на ту врсту солидарности треба да нас подсећа медијска кампања.

Многи се неће осврнути на мајку с дететом у реду, али ће сигурно негодовати ако та беба заплаче. Има и оних који нису равнодушни ни према мајкама ни према трудницама.

Бојана Селаковић из Удружења родитеља каже да то показују и њена искуства. У првој трудноћи наилазила је на бројне препреке и неразумевање, у другој је лако лако завршавала све послове, преко реда.

"Нико са стомаком до зуба и са бебом не излази да обавља послове зато што хоће, већ зато што мора, јер је принуђен. То је посебно важно трудницама пред крај трудноће, када им је тешко да се крећу", каже Бојана.

Због кризе, ратова, лоших приватизација и незапослености солидарност у Србији је стално на испиту, оцењују социолози. Објашњавају да би друштво реаговало потребно је да на томе раде породица, школе, јавне установе, медији.

"Образовни систем игра велику улогу, јер он није само систем образовања већ и васпитања. Међутим, није ни лако то радити ако деци говорите да је нешто добро, а они виде да се други тога не придражавају", каже социолог Слободан Цвејић.

Однос друштва покушава да промени и Народна скупштина кампањом "Предност деци и трудницама". Врло брзо тој акцији придружила су се бројна предузећа, међу којима су Пошта, полиција, ГСП, а очекује се и да се придруже и велики трговински ланци.

Председник парламента каже и да је осим тога важно примењивати и постојеће законе, како би се заштитиле труднице и деца.

"Иако смо ми, као део шире акције, донели закон којим се неком омогућава да остане на послу по истеку уговора, има појединаца који покушавају да се то не постује. Ми ћемо као Народна скупштина инсистрирати да се не дозволи кршење овог закона", каже Небојша Стефановић, председник Народне скупштине.

Добар пример пријатељског односа према трудницама и мајкама с децом може се видети на на улицама Лондона где су им обезбеђена посебна паркинг места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара