Читај ми!

Са мањим буџетом против пожара и леда

Буџет Сектора за ванредне ситуације смањен је за 1,2 милијарде динара. Ништа од набавке опреме неће моћи да се реализује, каже за РТС начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и истиче да се у Сектору надају да ће руско ресорно министарство помоћи да се и ово лето "прегура".

Недавно усвојеним ребалансом, буџет Сектора за ванредне ситуације смањен је за 1,2 милијарде динара. Од тог новца, требало је да се обнови опрема за спасавање, набаве противградне ракете, обезбеди боља заштита од пожара, поплава и других непогода, али ништа од тога неће моћи да се реализује, каже за РТС начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Чини се да ће због смањеног буџета Сектору за ванредне ситуације трпети сви, од грађана, преко запослених у Сектору којих има мало и који раде са недовољно опреме, па све до природе.

Прошлогодишње искуство, када је било више од 18.000 пожара на отвореном и када је 16 особа изгубило живот, а 79 повређено, говори да су пожари ризик број један у Србији.

Начелник Сектора за ванредне ситуације каже да има око 100 ватрогасаца више него прошле године, и да је то једино побољшање.

"Имамо стотињак ватрогасаца више него 2012. године и то је све. Што се тиче опреме, просечна старост возила је 24 и по године. Што се тиче подршке из ваздуха имамо два хеликоптера, евентуално три, и три пољопривредна авиона мале носивости", рекао је Марић.

Ситуација је практично иста као прошле године, каже Марић и истиче да се у Сектору надају да ће руско министарство за ванредне ситуације преко нишког центра помоћи да се и ово лето "прегура".

"Идеја је била да се ове године покрене озбиљнија набавка, од 90 ватрогасних возила, 120 теренских, мобилне бране за поплаве, али ништа од тога се неће реализовати", напоменуо је Марић.

Начелник сектора за ванредне ситуације каже да ће се, ако се понове прошлогодишњи пожари, против њих борити 3.000 ватрогасаца, и додаје да су ту и жандармерија и Војска Србије које ускачу када је мањак људства.

"Почело је и подизање цивилне заштите ове године и надам се да ћемо следећу годину дочекати са бар 1.000 или 1.500 припадника цивилне заштите који ће се укључивати у акције гашења пожара", истакао је Марић.

Прошле године у Србији није било проблема само са ватром, већ и са ледом. Само од јуна ове године 50.000 хектара земљишта захваћено је градом и нанета је велика штета усевима и објектима.

"У противградној јединици има 2,8 ракета по једној станици", каже Марић и подсећа да је Србији потребно најмање 15 ракета по јединици, што је на нивоу годишње набавке око седам милиона евра. 

Једна од најважнијих ствари, која не кошта ништа, а можда највише значи јесте апел за грађане да у летњим месецима не пале ватру не отвореном, да не бацају опушке, јер се показало да је узрок највећег броја пожара управо људски фактор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије