Читај ми!

Сабље најбољим официрима

Уручене сабље и значке полазницима Високе школе студија одбране и безбедности и Генералштабног усавршавања. Стварање отпорног и снажног система безбедности земље и развој регионалне сарадње служе да грађани, држава и друштво у миру и безбедности стреме својим циљевима, каже председник Томислав Николић.

Председник Томислав Николић уручио је сабље и значке најбољим официрима Високих студија одбране и безбедности и Генералштабног усавршавања. Том приликом председник је поручио да Србија са осталим балканским државама жели просперитетну будућност у заједници европских народа, истичући да очување мира, стварање отпорног и снажног система безбедности земље и развој регионалне сарадње служе да грађани, држава и друштво у целини, у миру и безбедности стреме својим циљевима и остварују своје снове.

Николић је, на свечаности поводом завршетка школовања полазника 2. класе Високих студија безбедности и одбране и официра 56. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, истакао да "само мудрост опстаје трајно, а да су њена основа знање, али и способност размишљања, васпитање и искуство".

"Мудрост нам је потребна да бисмо очували оно што су нам претходне генерације оставиле у наслеђе. Визија, стрпљивост и добра воља, потребни су нам да обнављамо и јачамо везе и сарадњу у региону. Србија са осталим балканским државама жели просперитетну будућност у заједници европских народа, зато су судбине наших земаља и народа нераскидиво повезане. Молим полазнике из других земаља да ову пријатељску поруку пренесу својим руководиоцима", рекао је Николић.

Николић је официрима поручио да Србија у њима види тим - тим који дели заједничке вредности, има истоветну мисију и задатак.

"Снага тог тима проистиче из сврхе и циљева којима служи, а нема узвишенијих колективних циљева од одбране државе и јачања њеног система безбедности. Очување мира, стварање отпорног и снажног система безбедности земље и развој регионалне сарадње, између осталог, служе за то да грађани појединачно, држава и друштво у целини, у миру и безбедно стреме својим циљевима и остварују своје снове", указао је Николић.

Председник је рекао да је церемонија уприличена поводом завршетка усавршавања официра јединствена и другачија од оних које се ових дана приређују за дипломирање на другим универзитетима.

"Не случајно, већ као привилегија и признање, она се дешава у Дому Народне скупштине и у присуству високих домаћих и страних званица... У овом велелепном здању поручујемо да смо свесни својих обавеза, да ниједног тренутка нећемо да посустанемо у доградњи и јачању система безбедности и одбране. Овом церемонијом подсећамо и себе и остале на заклетве које смо дали", поручио је председник.

Држава и друштво верују војсци

Званичници присутни на церемонији показују, додао је, да држава и друштво верују својој војсци и Војној академији, да се на њих ослањају, али и да од њих пуно очекују.

"Ви који данас завршавате највише нивое усавршавања у наредних десетак година изнећете велики терет задатака у јачању система безбедности и одбране. У том периоду Република Србија мора да ослободи расположиве и изгради нове потенцијале и да најзад заузме заслужено место у породици европских земаља", рекао је Николић.

Он је нагласио да ће официри који су завршили највиши ниво усавршавање у систему безбедности и одбране Републике Србије и они којима је имао част да уручи сабљу добити прилику да за неколико година уђу у круг малобројних и одабраних који ће похађати Високе студије безбедности и одбране.

"То не значи да је ваше образовање завршено, оно мора да се настави и о томе ће да брину војнообразовне институције, пре свих Војна академија и Универзитет одбране. Они су дужни да организују курсеве, семинаре, радионице, стручна и научна саветовања у функцији јачања система безбедности и одбране. У томе тражим да сарађују са другим универзитетима из Србије и из иностранства", рекао је Николић.

Уз поруку официрима да о сопственом образовању мораји и сами да воде рачуна Николић им је рекао да, као људе који ће обављати високе функције, и даље треба да их краси радозналост, жеља за стицањем нових знања и искустава, као и да се труде да стално интелектуално напредују.

"Не уљуљкујте се звањима и знањима које сте до данас добили, јер знања све брже застаревају. Само мудрост опстаје трајно. Њена основа јесте знање, али и способност размишљања, васпитање и искуство", нагласио је председник.

Николић је војничка одличја, официрске сабље, уручио потпуковнику Тиосаву Јанковићу, потпуковнику Драгану Месаровићу и потпуковнику Милету Витезовићу, који су постигли одличан успех са просечном оценом 9,40.

Председник је Јанковићу уручио позлаћену сабљу са посветом, Месаровићу посребрену сабљу с посветом, а Витезовићу сабљу с посветом.

На свечаности у Скупштини Србије, Николић је полазницима 2. класе Високих студија безбедности, поводом успешног завршетка тог вида усавршавања уручио значке.

Претходно је први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић полазницима 56. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране из Војске Србије и страних армија, уручио официрске сабље.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, министри Млађан Динкић и Славица Ђукић Дејановић, страни војни изасланици, посланици и бројне истакнуте јавне и културне личности и патријарх Иринеј.

Генералштабно усавршавање на Војној академији

Официри, полазници Генералштабног усавршавања као и официри и државни чиновници - полазници Високих студија безбедности и одбране похађају те видове усавршавања у Школи националне одбране на Војној академији.

Генералштабно усавршавање у Школи националне одбране у Војној академији је трећи ниво усавршавања након завршених основних студија официра из Министарства одбране и Војске Србије, као и официра из оружних снага страних земаља.

Циљ Генералштабног усавршавања је оспособљавање официра за обављање највиших дужности у Министарству одбране, Генералштабу и за командовање оперативним саставима, као и за обављање оперативних, штабних, наставних и других одговорних дужности.

На Високим студијама безбедности и одбране се једном годишње реализује четврти, највиши ниво каријерног усавршавања официра и државних службеника.

Основни циљ Високих студија безбедности и одбране је образовање и припрема полазника из Србије и земаља региона за преузимање високих дужности у систему националне безбедности, саопштило је Министарство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара