Читај ми!

Подршка расељеним лицима са Косова

Представници САД-а, Републичког комесаријата за избеглице и градске управе Београда обишли су колективни центар у београдском насељу Калуђерица у којем живе 22 породице расељене са Косова.

Помоћница америчког државног секретара Ен Ричард, градоначелник Београда Драган Ђилас, комесар за избеглице Владимир Цуцић и амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби обишли Колективни центар Калуђерица и разговарали с расељеним лицима с Косова и Метохије.

"Ове породице сматрају да им је боље овде него на Косову, без обзира на тешке услове живота и изазове са којима се суочавају. Дошли смо да у разговору са њима видимо како можемо да им помогнемо", казала је помоћница америчког државног секретара Ен Ричард.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је изјавио да очекује помоћ од САД у вези с питањем имовине Срба на Косову и Метохији и могућности располагања том имовином и оценио да је добро што је појачана комуникација између представника Београда и Приштине која ће, како је рекао, допринети решавању ових проблема.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић је, такође, указао на значај тога да се заједно с властима из Приштине "седне за сто и да се договори пре свега питање нерешених имовинских односа и имовинских права", уз подршку америчког Бироа за популацију, избеглице и миграције.

Подсећајући на позитивна искуства из Дејтонског споразума, Анекса имовинског споразума и Регионалног стамбеног пројекта, Цуцић је изразио очекивање да ће и ово питање бити ускоро решено.

У Србији је, према његовим речима, некада постојало скоро 700 колективних центара у којима је живело више д 60.000 људи, а сада тих центара у ужој Србији има 18, а на Косову 13, и у њима живи око 2.000 људи. 

Комесар за избеглице је рекао да је амерички Биро за популацију у последњих 10 година обезбедио око 930 милиона долара за регион, али је истакао да је од новца "далеко важнији утицај који САД могу да изврше на партнере у региону".

"Не решавамо проблем тиме што ће Американци дати паре, већ тако што решимо проблем", казао је Цуцић.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби је приметио да обезбеђивање крова над главом расељенима и избеглима јесте важно, али да је једнако важно омогућити им да зарађују и издржавају породице.

Кирби је рекао да је дијалог Београда и Приштине допринео активнијој конверзацији, али је додао да није сасвим јасно шта се дешава са имовином оних који су напустили своје домове.

"Није сасвим јасно шта се дешава са имовином, али ради се на катастарским књигама, на питању ко шта поседује", рекао је Кирби.

Кирби је рекао да је уверен у позитиван исход дијалога Београда и Приштине пошто, како је рекао, обе стране улажу велике напоре ради напретка.

Миломир и Вукица Ђорђевић, који су пре 14 година дошли из Пећи, пожалили су се новинарима на тешке услове у којима живе.

"Од примања имамо само дечји додатак, на троје деце, 6.600 динара... Посао не могу да нађу ни млађи, а камоли ја", рекао је он, а Вукица је изразила наду да ће им бити омогућено да купе неку кућицу "ближе Београду, због деце и њихове школе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара