Читај ми!

Нема несташице лекова

Неопходно повећање броја инспектора за контролу лекова, који треба да обављају редовне контроле, а не само ванредне, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Нема несташице лекова, истиче министарка.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је да нема несташице лекова и да се о несташици може говорити само када лека нема у производњи или га нема у Србији.

"Лекова са листе мора имати и њих морају да имају и државне и приватне апотеке које су потписале уговор са Републичким фондом за здравствено осигурање", рекла је Ђукић Дејановић, након уручења уговора за 25 домова здравља у Србији за повећање доступности здравствене заштите рањивим групама.

Коментаришући медијске тврдње да у појединим апотекама поново нема лекова, министарка је нагласила да, ако се неко није снашао да уради свој посао, а држава му је поверила да снадбева грађане лековима, онда оснивач мора разговарати са руководством апотеке.

Ђукић Дејановић је подсетила да контролу лекова обавља седам инспектора у Србији, истичући да је то недовољно и да један од будућих корака Министарства здравља мора бити повећање броја инспектора.

Навела је да код сваке сумње да се у промету налази лек неодговарајућег квалитета, инспекцијске службе ураде свој посао, а то значи да траже ванредну контролу Агенције за лекове, што је недавно учињено и са леком "даунил".

Међутим, како је навела, инспектори треба да обављају редовне контроле, а не само ванредне.

Ђукић Дејановић је указала и да се мора више радити превентивно, упозоривши да је то, са овим бројем инспектора, немогуће.

"Нама недостају инспектори, али на жалост, кадровски планови су такви да их не можемо имати онолико колика је потреба. Један од корака Министарства здравља, са мном или без мене, мора бити поправљање бројног стања инспектора", нагласила је министарка.

"Друге земље кадровски боље"

Упоређујући Србију са земљама у окружењу, Ђукић Дејановић је навела да је наша земља на доњој граници и да су "други кадровски бољи од нас".

"Нисмо најлошији, али има оних који другачије организују сам инспекцијски рад", рекла је Ђукић Дејановић.

Подсетила је да је пре 10 месеци установљена инспекцијска служба у којој су обједињене здравствена, санитарна и инспекција за лекове, тако да ове службе могу да сарађују и да се на тај начин компензује дефицит.

Ђукић Дејановић је рекла и да је Србија географски на раскршћу и подесна за разне врсте фалсификата и додала да Министарство здравља с тим у вези сарађује са Министарством унутрашњих послова и граничним службама.

Инспектори за лекове Министарства здравља недавно су узорковали две серије лека "даонил" таблете 5 мг, чији је произвођач "Југоремедија А.Д." Зрењанин, за које се сумња да су фалсификоване и предали их на ванредну контролу.

Домовима здравља новац за рањиве групе

Министарка здравља уручила је уговоре директорима 25 домова здравља у Србији, којима су додељена средства од 27.360.000 динара за повећање доступности здравствене заштите рањивим популационим групама.

Домови здравља су добили од 784.000 до 1.430.000 динара за пројекте који се углавном односе на помоћ старима и инвалидима.

Министарка је нагласила да у Србији велики проблем и даље представљају масовне незаразне болести и да је у већим срединама учињено доста на решавању овог проблема.

"Међутим, има оних којима није доступна здравствена заштита, а то су инвалидна лица, стари. Зато је важно да доктор буде на прагу оних који не могу да дођу у здравствену установу", нагласила је Ђукић Дејановић.

Највише домова здравља добило је средства за старе и инвалиде којима је доступност здравствене заштите отежана, али и за унапређење репродуктивног здравља и превенцију болести зависности код младих.

Средства су обезбеђена кроз пројекат Министарства здравља "Пружање унапређених услуга на локалном нивоу- ДИЛС" који се финансира из кредита Светске банке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије