Читај ми!

Хелсиншки одбор o људским правима

Без обзира на промењену реторику и споразум потписан са Приштином, српску унутрашњу политику карактеришу популизам и изразити отпор европеизацији и модернизацији, речено на представљању годишњег извештаја Хелсиншког одбора о стању људских права у Србији, уз оцену да је Србија далеко од толерантног друштва које поштује различитост.

Србија је далеко од толерантног друштва које поштује различитост, а њену унутрашњу политику карактеришу популизам и изразити отпор европеизацији и модернизацији, без обзира на промењену реторику и споразум потписан са Приштином, оцењено је на представљању годишњег извештаја Хелсиншког одбора о стању људских права у Србији.

Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко навела је да је Србија "затворено друштво" и да су "последице радикалног национализма из деведесетих оставиле дубоке трагове на вредносне ставове друштва, који се мењају споро и уз велике опструкције".

Сумирајући извештај "Популизам: урушавање демократских вредности", написан на 630 страна, Бисерко је напоменула да се представљање извештаја поклапа са годишњицом рада владе и оценила да напредњаци и нова влада "немају одговоре на горућа економска и социјална питања".

"Прибегавање борби против корупције је у првим месецима добило подршку јавности. Међутим, очигледно је да нема снаге ни воље да се борба против корупције води у надлежним институцијама, укључујући тужилаштва", рекла је Бисерко.

Према мишљењу правне саветнице Хелсиншког одобра Јелене Мирков, стање људских права у Србији је "рефлексија стања државних институција, пре свега судства", а споро реформисање правосуђа најнепосредније се одразило на пораст корупције, али и на рад судских органа и њихово функционисање.

Посебно је велики проблем у поступку реформе то што држава није остварила никакве уштеде смањењем судова и судија него је чак од 2010. имала и додатне буџетске трошкове, рекла је Мирков, наводећи да Савет за борбу против корупције није успео да утврди трошкове нове судске мреже.

Пред Европским судом за људска права је више од 8.600 представки против Србије, што нашу земљу ставља на шесто место међу чланицама Савета Европе по броју представки, навела је Мирков.

Извршна директорка Хелсиншког одбора за људска права у Србији Изабела Кисић упозорила је на, како тврди, јачање говора мржње, који је "у тесној вези са инцидентима против мањина".

Она је пренела оцену из извештаја да поједини медији промовишу десничарске организације и "без ограда преносе говор мржње, антисемитизам, спинују афере и скандале".

Кисић је додала да је посебна пажња у извештају посвећена транспарентности власништва и токова новца у медијима, наводећи податак Савета за борбу против корупције да је од 30 медија које су анализирали у 2011. години, чак 18 имало нејасну власничку структуру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије