Читај ми!

У вишњама мање пестицида од дозвољеног

Резултати контроле фитосанитарне инспекције показују да у вишњама у Новој Црвенки код Куле има двоструко мање пестицида од дозвољене количине.

Садржај пестицида у плодовима вишања у Новој Црвенки код Куле где су због тровања преминула двојица берача тог воћа, двоструко је нижи од максимално дозвољене количине, показали су резултати контроле фитосанитарне инспекције.

Двојица берача вишања у воћњаку у власништву српско-француске фирме "Интерпром" преминула су 17. и 22. јуна, а још двојици радника је 24. и 27. јуна позлило у воћњаку, па су хоспитализовани.

Како је Танјугу речено у Министарству пољопривреде, фитосанитарна инспекција је након добијеног обавештења Министарства унутрашњих послова, одмах започела контролу код произвођача вишње у воћњаку "Интерпрома" у Новој Црвенки.

У поступку контроле утврђено је да је произвођач задње третирање у засаду вишње извршио препаратом на бази "делтаметрина" који је регистрован за примену у вишегодишњим засадима вишње, а који се примењује за сузбијање инсеката у фази пре почетка зрења плодова.

Фитосанитарна инспекција извршила је узорковање плодова вишње на остаке пестицида.

Узорак је послат на лабораторијско испитивање и добијени резултат показује да је засад третиран препаратом на бази "делтаметрина".

Лабораторијска анализа је показала да се на плодовима вишње налази поменути пестицид у количини од 0,1 милиграма по килограму, што је два пута мање од максимално дозвољеног.

Према важећем Правилнику Републике Србије и регулативи ЕУ, максимална дозвољена количина овог пестицида износи 0,2 милиграма по килограму, истакли су у Министарству пољопривреде.

Директор "Интерпрома" из Београда Александар Антонић одбацио је раније у изјави Танјугу могућност да су радници преминули услед тровања инсектицидом, истакавши да код њих сваки дан долази око 1.000 берача да заради неки динар и да та фирма не може да зна какво је здравствено стање сваког од њих.

Антонић је додао да су тих дана, када су преминули радници, биле високе температуре и да су грађани због здравствених проблема падали и на београдским улицама.

"Сва наша производња иде у извоз и никада нисмо имали проблема са исправношћу воћа", истакао је Антонић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара