Читај ми!

Србија прва у Европи по броју избеглица

Србија земља са највећим бројем избеглица у Европи, речено поводом обележавања Светског дана избеглица. У Србији постоји 18 колективних центара, а многе избегличке породице и даље живе на ивици сиромаштва.

Светски дан избеглица 20. јун Србија дочекује као прва земља у Европи по броју избеглица и једна од пет земаља у свету са "продуженом избегличком ситуацијом".

У Србији постоји 18 колективних центара, а многе избегличке породице и даље живе на ивици сиромаштва.

Србија је, 21 годину од почетка ратова и избеглиштва, још увек земља са највећим бројем избеглица у Европи, а у овом тренутку у Србији борави 57.000 особа које су у избегличком статусу, речено је на конференцији за новинаре поводом обележавања Светског дана избеглица.

"Реч је углавном о људима из Хрватске, којих има више од 41.000, као и из Босне и Херцеговине, којих је 15.300", рекла је заменица комесара за избеглице и миграције Републике Србије Светлана Велимировић и додала да је у Србији и 210.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Она је прецизирала и да је око 250.000 особа, које су некада биле у статусу избеглица, узело држављанство и лична документа Србије.

"Истраживања које смо радили са Високим комесаријатом за избеглице и Међународном организацијом за миграције показује да 95 одсто жели да остане у Србији и да се овде интегрише, док само пет одсто жели да се врати у своја места претходног пребивалишта", рекла је Велимировић и додала да се до сада у Хрватску и Босну и Херцеговину вратило по 70.000 особа.

Велимировић је напоменула и да се у наредне три године планира затварање преосталих 18 колективних центара у Србији, изузев 11 на Косову и Метохији, а све то уз подршку ЕУ, која је одобрила средства за то.

Први секретар и шеф политичког сектора у делегацији ЕУ у Србији Лука Бианкони навео је да је ЕУ највећи донатор за решавање питања избеглица како у свету, тако и у Србији и да је за Регионални програм стамбеног збрињавања донирала 230 милиона евра.

Број особа у свету протераних са својих огњишта услед ратова и прогона је у порасту и он је са 43 милиона у 2012. години порастао на више од 45 милиона ове године, саопштила је Ан Биргит Хансен из УНХЦР.

"У свету има 15,4 милиона избеглих лица, УНХЦР пружа помоћ за око 10 милиона, а значајно помаже 17,7 милиона интерно расељених којих има више од 28,8 милиона. Истовремено, постоји око милион тражилаца азила и још око 12 милиона апатрида, људи који немају држављанство ниједне земље или одговарајућу документацију да би од држављанства имали користи", прецизирала је Хансен.

Уз напомену да би та цифра до краја године могла бити и већа, она је навела и да је Авганистан и даље земља из које долази највише избеглица, а следе Ирак и Сирија, као и да је највише избеглица примио Пакистан - 1,6 милиона, Ирак око милион, а Немачка око пола милиона.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић најавио је јуче да би у парламент ускоро могао да расправља о предлогу Резолуције о питањима избеглица, и истакао да ће инсистрирати код државних органа да изврше притисак да се максимално поштује Бечки споразум о остваривању права избеглих.

Данашњи дан је проглашен за дан избеглица на основу Резолуције Генералне скупштине УН, усвојене 2000. године.

Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) 2008. године уврстио је Србију међу пет земаља у свету са дуготрајном избегличком кризом, чије решавање захтева заједничку акцију и сарадњу земаља у региону, уз подршку међународне заједнице.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара