Читај ми!

Европски суд, накнаде због несталих беба

Србија мора да обезбеди накнаду свим родитељима који су пре више деценија изгубили наводно преминулу децу после порођаја, ако се установи да је била реч о трговини децом, наложио је Европски суд за људска права.

Европски суд за људска права у Стразбуру наложио је држави Србији да обезбеди накнаду свим родитељима који су пре више деценија изгубили наводно преминулу децу после порођаја, ако се установи да је била реч о трговини децом.

У случају "Зорица Јовановић против Србије" Европски суд за људска права је установио да, иако је процедура у болницима приликом смрти новорођенчета побољшана, ништа није урађено да се исправи неправда родитељима из прошлости.

Случај је покренула Зорица Јовановић, чија је здраво рођена беба наводно преминула 1983. години у државној болници. Њој није дозвољено да види тело бебе, узрок смрти никада није установљен, а смрт бебе није званично забележена, наводи се на сајту Европског суда за људска
права.

Суд у Стразбуру, основан конвенцијом Савета Европе, закључио је да су Зорици Јовановић прекршена права на породични живот пошто држава Србије није успела да јој пружи уверљиве информације шта се десило с њеним сином.

У пресуди се наводи да су између 2003. и 2010. године покренуте мере за побољшање процедура у болницама после смрти новорођенчади и за испитивања навода стотине родитеља чије су бебе нестале после наводне смрти у породилиштима, углавном између 1970. и 1990. године.

"С обризом на значајан број потенцијалних тужби, Суд налаже да Србија у року од годину дана од ступања на снагу пресуде, предузме мере да обезбеди одговарајуће накнаде у свим сличним ситуацијама. Процес треба да надзире независно тело с адекватним овлашћењима, тако да се пруже уверљиви одговори о томе шта се десило са сваким несталим дететом и обезбеди адекватна накнада", наводи се у пресуди.

Било недостатака у ранијем законодавству

Европски суд за људска права наводи да су саме српске власти потврдиле да је у више случајева било недостатака у ранијем законодавству и процедурама после смрти новорођенчади, као и у реакцији државе на наводе о нестанцима беба у болницама.

Суд је наложио да држава Србија исплати Зорици Јовановић 10.000 евра, као и 1.800 евра за трошкове поступка и адвоката. Зорица Јовановић верује да је њен син жив, а од 2009. до 2011. лечена је због депресије, наводи се у пресуди.

Она је 28. октобра 1983. родила здраво дете у болници у Ћуприји. Три дана касније, када је требало да напусти породилиште заједно с бебом, обавештена је да је њен син умро. Покушала је да уђе у део породилишта где је беба провела ноћ, али јој је то онемогућено.

Тело бебе није добила, као ни извештај са аутопсије, нити информацију где је беба, наводно, сахрањена.

У новембру 2002, локалне власти обавестиле су Зорицу Јовановић да је рођење њеног дета забележено у матичним књигама, али не и смрт, што је потврђено и 2007. године.

Тужба њеног супруга против особља болнице одбијена је 2003. као неоснована, без давања образложења и прелиминарне истраге.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара